“Niko u svetu nije bio pripremljen, svi smo bili iznenađeni koronavirusom”

“Niko u svetu nije bio pripremljen, svi smo bili iznenađeni koronavirusom”

AP Photo/Antonio Calanni


Predsednik skupštine predsednika pokrajina Austrije i predsednik pokrajine Gornja Austrija Tomas Štelcer istakao je da su svi bili iznenađeni koronavirusom.

On je rekao da niko u svetu nije bio pripremljen, te da sada imamo vanrednu situaciju koju naše generacije nisu do sada videle.

Štelcer je, u debati na državnoj televiziji ORF, kazao da se mere za zaustavljanje širenja virusa i savladavanje problema koji su s tim vezani stalno razvijaju. U diskusiji pod naslovom “Testiranje, zaštita, pomoć – koliko je snažan naš zdravstveni sistem”, ministar zdravlja Rudolf Anšober ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se testiraju svi slučajevi sumnje u infekciju. Uz to, dodaje, svaki lekar u Austriji ima mogućnost da naloži test za svog pacijenta, bilo sumnje ili ne.

Proširenjem kapaciteta za pregled ministar najavljuje redovno testiranje medicinskog osoblja, ali ukazuje i da infekcija može nastupiti i neposredno posle negativnog testa.

“Nemamo kapacitete da testiramo čitavu Austriju. Ne verujem da trenutno sprovodimo suviše malo testiranja”, rekla je virolog Monika Redlberger-Fric.

Do sada je više od 23.000 testova sprovedeno, od kojih je svaki šesti bio pozitivan. Ministar Anšober je najavio da će zdravstvo u naredne dve do tri nedelje masivno povećati broj testova. Rekao je da su austrijske vlasti naručile i dodatne respiratore, ali da je problem da su Nemačka i Francuska zabranile izvoz tih proizvoda pa je već plaćena roba bila blokirana. Anšober je preneo da je Austrija proteklih dana u opremi zaštitnom opremom pomogla italijanski region Južni Tirol, na zahtev predsednika tog regiona Arnoa Kompačera.

Štelcer i Anšober bili su jedinstveni u stavu da Austrija u budućnosti kod tako strateški važnih proizvoda mora obezbediti sopstvenu proizvodnju i nezavisnost. “Moramo u tim oblastima biti nezavisniji”, nalasio je ministar.

Šta treba da znate:

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju podova; Jeftino i jednostavno

Kako da sprečite da se vi ili druga osoba zarazite?

Kako da sami napravite sredstvo za dezinfekciju ruku?

Šta znači “imati kontakt” sa zaraženim i koje su lekarske procedure?

Kako zaštititi starije ljude od koronavirusa?

VAŽNO KOLIKO I PRANJE RUKU: Kako da najefikasnije očistite svoj telefon

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar