Svet
04.10.2023. 13:25
Beta-AP

Kraljevska akademija

Dobili su Nobela za hemiju, a imena im "procurila" u javnost pre objave

1
Izvor: Beta / Pool TT News Agency / Henrik Montgomery

Troje naučnika koji se bave istraživanjima u Sjedinjenim Američkim Državama dobitnicu su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za "otkriče i sintezu kvantnih tačaka", saopštila je Švedska kraljevska akademija za nauku.

Mundži Bavendi sa Massachusetts Institute of Technology (MIT), Luis Brus sa Univerziteta Kolumbija i Aleksej Ekimov iz kompanije Nanocrystals Technology dobili su nagradu za rad na sitnim česticama prečnika od samo nekoliko atoma čiji elektroni imaju ograničeno kretanje.

To utiče na apsorbciju i ispuštanje vidljivog svetlo, što omogućava jako jarke boje, a koriste se u elektronici, kao LED osvetljenju.

"Ove sićušne čestice imaju jedinstvene karakteristike i sada šire svoje svetlo od televizijskih ekrana do LED lampi. One su katalizatori hemijskih reakcija i njihovo jasno svetlo može da osvetli tkivo sa tumorom za hirurga", saopštila ja švedska akademija.

1
Izvor: Beta / TT News Agency / Claudio Bresciani

U neuobičajenom događaju imena troje dobitnika ovogodišnje nagrade procurila su u švedskim medijima nekoliko sati pre nego što je nagrada zvanično objavljena. Akademija nije dala komentar o tome.

Curenje imena dobitnika Nobelove nagrade je retka jer Akademije zadužene za biranje dobitnika paze da im rasprave ostanu tajne. Spisak nominovanih takođe se drži u tajnosti 50 godina.

Nobelova nagrada za hemiju prati objave dobitnika za medicinu i fiziku koje su objavljene u ponedeljak i utorak. U četvrtak i u petak će biti objavljene nagrade za književnosti i za mir, a u ponedeljak za ekonomiju.

Prošle godine Nobelovu nagradu za hemiju dobilo je takođe troje naučnika - Amerikanci Karolin Bertozi i Beri Šarples, kao i danski naučnik Morten Meldal za razvoj "klik hemije i bioortogonalne hemije" koja može da se koristi za istraživanje ćelija, DNK i dizajner lekova koji mogu preciznije da ciljaju bolesti kao što je rak.

Uz Nobelovo priznanje ide i novčani deo od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara) koje se uzima iz ostavštine švedskog pronalazača Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo ko je dobio Nobela za medicinu
1

Dodela 10. decembra

02.10.2023. 14:32

Evo ko je dobio Nobela za medicinu

Ovogodišnja sezona Nobelove nagrade počela je objavljivanjem imena laureata za medicinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve