Svet
10.06.2019. 13:39
CNBC

NOVA PRETNJA: Tramp spreman da uvede još teže carine Kini

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki ministar finansija Stiven Mnučin priprema teren za predstojeći susret lidera SAD i Kine Donalda Trampa i Si Đinpinga. Naime, Mnučin je zapretio da će ukoliko na samitu G20 u Japanu dve zemlje ne postignu dogovor, SAD biti spremne da uvedu još teže mere Pekingu, čime bi gotovo svi proizvodi koji se iz Kine uvoze u Ameriku bili obuhvaćeni taksama.

Mnučin je izjavio da će Tramp "sa zadovoljstvom" uvesti nove uvozne takse Kini, ukoliko sa Đinpingom ne postigne trgovinski dogovor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Postignut je veliki napredak i mislim da je 90 odsto sporazuma bilo dogovoreno. Kina je osporavala neke stvari, ali su zahtevi Pekinga odbijeni", kazao je Mnučin za CNBC.

Povezane vesti - Tramp istakao da je Huawei opasnost, ali da će poslužiti u pregovorima s Kinom

Američki predsednik već je doneo odluku da se uvedu tarife na kinesku robu iz uvoza vrednu 200 milijardi dolara, a najavljuje i da će, ako ne bude dogovora, uvesti i dodatne carine na robu vrednu 325 milijardi dolara", čime bi bili obuhvaćeni bukvalno svi proizvodi koje Kina izvozi u SAD.

"Prekinuli smo pregovore", kazao je Mnučin i istakao da sve dalje zavisi od Trampovog susreta sa Sijem u Osaki na samitu G20 krajem juna.

Povezane vesti - Huawei se žalio sudu u Americi 

Mnučin je naveo da će dogovor sa Kinom biti postignut "ako ona to zaista želi, a ako ne - da će se nastaviti sa uvođenjem tarifa".

Peking i Vašington pregovaraju već mesec dana o trgovinskom sporazumu, ali dogovora nema. Međunarodni monetarni fond je ranije upozorio da bi spor Kine i SAD oko tarifa mogao da smanji globalni ekonomski rast u 2020. za pola procentnih poena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve