Svet
03.08.2022. 11:55
Beta-AP

Ranil Vikremesing

Novi predsednik Šri Lanke o planu za obnovu zemlje

Šri Lanka
Izvor: EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

Novi predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesing izjavio je da njegova vlada priprema plan državne politike za narednih 25 godina s ciljem da smanji javni dug i pretvori zemlju u konkurentnu izvoznu ekonomiju dok traži izlaz iz najveće ekonomske krize.

 

Vikremesing je u svom govoru u parlamentu rekao da su Šri Lanki potrebna dugoročna rešenja i jak temelj kako bi sprečila da se ekonomska kriza ponovo dogodi.

On je rekao da je njegova vlada pokrenula pregovore sa Medjunarodnim monetarnim fondom o četvorogodišnjem planu spasavanja i da je započela finalizaciju plana za restrukturiranje duga.

"Ovaj plan bismo u bliskoj budućnosti predali Medjunarodnom monetarnom fondu i počeli pregovore sa zemljama koje su dale kreditnu pomoć. Naknadno bi počeli i pregovori sa privatnim davaocima kredita kako bi se postigao konsenzus", rekao je Vikremesing.

Predsednik je rekao da su se teškoće donekle ublažile smanjenjem nestanaka struje, uvozom djubriva za uzgoj i poboljšanjem distribucije gasa za pripremu hrane.

"Sigurnosne mere su preduzete kako bi se izbegla nestašica hrane. Pokrenuta je distribucija osnovnih lekova i medicinske opreme u bolnice. Škole su ponovo otvorene. Preduzimaju se mere za prevazilaženje prepreka sa kojima se suočavaju industrije i izvozni sektori", rekao je on.

Vikremesing je rekao da je cilj vlade da stvori suficit u primarnom budžetu do 2025. i da smanji javni dug, koji trenutno iznosi 140 odsto BDP-a, na manje od 100 odsto do 2032. godine.

"Privredu treba modernizovati. Ekonomsku stabilnost treba uspostaviti i onda je transformisati u konkurentnu izvoznu ekonomiju. U tom kontekstu sada pripremamo neophodne izveštaje, planove, pravilnike i propise, zakone i programe", rekao je on.

Predsednik je izjavio da bi Šri Lanka mogla postati potpuno razvijena zemlja do 2048. godine, kada slavi 100 godina nezavisnosti.

Vikremesing je izabran za predsednika prošlog meseca da bi završio mandat bivšeg predsednika Gotabaje Radžaapakase koji traje do 2024. Radžapaksa je pobegao iz zemlje nakon što su demonstranti besni zbog ekonomske krize upali u njegovu rezidenciju i zauzeli ključne vladine zgrade.

Novi predsednik je razbio proteste, a mnogi lideri demonstracija su uhapšeni pod optužbom da su ušli u javni posed i oštetili javnu imovinu. Protestne kampove postavljene ispred kancelarije predsednika uklonili su naoružani vojnici koji su silom rasterali demonstrante.

Vikremesing je negirao da je "lovio" demonstrante, rekao da će zaštititi one koji mirno protestuju i da je otvorio kancelariju za rešavanje pritužbi na bilo kakve nezakonite radnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izabran novi predsednk Šri Lanke
1

Ranil Vikremesinge

20.07.2022. 10:44

Izabran novi predsednk Šri Lanke

Poslanici parlamenta Šri Lanke izabrali su aktuelnog premijera Ranila Vikremesingea za novog predsednika države, umesto Gotabaja Radžapaksa, koji je posle masovnih protesta zbog kolapsa ekonomije i nereda, pobegao iz zemlje i podneo ostavku imejlom.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve