Svet
25.07.2022. 11:22
Milan Mišić

Sunovrat

Šri Lanka - zemlja koju su upropastila četiri brata

Šri Lanka
Izvor: EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

Predsednik je pobegao iz zemlje vojnim avionom na Maldive, a potom privatnim džetom stigao do Singapura, odakle je saopštio da podnosi ostavku.

Na tu vest, građani, koji su pre toga protestovali punih sto dana, pohrlili su da se svojim očima uvere kako im je živeo lider: mase su ušle u dotle za javnost zatvorenu predsedničku palatu, koja je sedište vlasti, najpre guvernera britanske kolonije Cejlon, a potom predsednika nezavisne Šri Lanke, još od 1804.

Nezvani posetioci koji su kroz nju prošli nisu odoleli da ne isprobaju veliki krevet u kojem je doslovno do juče spavao predsednik, da zavire u mnogobrojne salone, kuhinje i kupatila, pa i okupaju se u predsednikovom bazenu (i sve to, u skladu sa "duhom vremena", zabeleže fotografijama snimljenim mobilnim telefonima). A kad se situacija primirila, pošto je umesto odbeglog šefa države u Parlamentu izglasan novi, privremeni (do isteka mandata prethodnog), vratili su se u kilometarske redove za životne namirnice i benzin.

Šri Lanka se smirila, ali glavni problem je ostao: zemlja je i zvanično objavila da je bankrotirala, da nema čime da otplati dospele dugove niti da stanovništvu – 22 miliona ljudi – obezbedi osnovne potrepštine. Pre nego što je pobegao, predsednik Gotabaja Radžapaksa je u telefonskom razgovoru apelovao za pomoć u gorivu kod ruskog predsednika Vladimira Putina, prvi sused Indija odobrila je pet milijardi dolara hitne pomoći, a pregovori su u toku i sa glavnim kreditorom zemlje, Kinom.

1
Izvor: Beta/AP / Rafiq Maqbool

Slom nije došao iznenada – Šri Lanka, ostrvska država na jugu Azije, 55 kilometara od najbliže obale Indije, ka društvu "neuspelih" ili, što je verniji opis, "propadajućih" država, putovala je godinama, pošto je prethodno, naročito u prvoj polovini druge decenije ovog veka, hvaljena kao jedna od uspešnijih ekonomija svog dela sveta, sa dobro utemeljenom agroindustrijom (čuvene su plantaže cejlonskog čaja, kafe i cimeta), cvetajućim turizmom i dobrom infrastrukturom…

Taj uspon počeo je 2009, posle završetka građanskog rata koji je 1983. započela tamilska manjina (18 odsto stanovništva) preko svoje paravojske "Oslobodilačkih tigrova". Bio je to brutalni etnički konflikt sa većinskim (74 odsto) Sinhalezima koji je trajao 26 godina i, prema procenama Ujedinjenih nacija, odneo oko 100.000 života.

Taj rat je na strani pobednika imao i heroje koji su svoje uspehe na bojnom polju pretvorili u politički kapital. To se pre svega odnosi na klan četiri brata iz porodice Radžapaksa: Gotabaju (koji je zbog svog tretmana tamilskih pobunjenika dobio nadimak Terminator), Mahindu, Bazila i Čamala. Zanimljivo je da su od ove četvorke dvojica, Gotabaja i Bazil, neko vreme živeli u SAD i imali i američko državljanstvo.

Na veliku nacionalnu scenu prvi je stupio Mahinda koji je najpre bio predsednik od novembra 2005. do januara 2015, a potom tri puta premijer. Kako su braća Radžapaksa doživljavala vlast, najbolje se videlo na ceremoniji inauguracije nove vlade u avgustu 2020, koju je odabrao tadašnji predsednik Gotabaja.

On je najpre sebe postavio i za ministra odbrane (iako ustav zemlje ne dozvoljava da šef države bude i član vlade).

Zatim je mesto premijera dodelio bratu Mahindi, kome je poverio i tri ministarska portfelja: finansija, urbanog razvoja i budistička pitanja.

1
Izvor: Beta/AP / Rafiq Maqbool

Za ministra za irigacije, unutrašnje bezbednosti, unutrašnjih poslova i vanrednih situacija imenovao je najstarijeg brata Čamala, dok je premijerov sin Namal postao ministar za omladinu i sport, a sin ministra Čamala, Sašindra, državni sekretar za visoku tehnologiju u poljoprivredi.

Prema političkom sistemu Šri Lanke, koji je "polupredsednički", šef države se bira na opštim izborima i ima pravo na samo dva mandata. On je taj koji određuje ministre (iz redova izabranih poslanika), dok je premijer istovremeno i zamenik predsednika i bavi se prevashodno domaćim pitanjima, dok je spoljna politika u nadležnosti predsednika.

Sve u svemu, četiri brata su na vrhuncu svoje moći ekstremnim nepotizmom kontrolisala oko 80 odsto vladinog budžeta, koji je uveliko popunjavan spoljnim zaduživanjem, kreditima za velike projekte. Najizdašniji kreditor bila je Kina, koja je Šri Lanku smatrala važnim partnerom ne samo u realizaciji svog megaprojekta "Pojas i put", nego i u svojim geopolitičkim kombinacijama.

Jedna od najskupljih investicija finansiranih pozajmicom iz Kine bila je izgradnja nove velike luke u zavičaju braće Radžapaksa, uprkos tome što su studije izvodljivosti ukazivale da neće biti rentabilna. Kad se to i potvrdilo i kad je kineski kredit dospeo za otplatu, a da Šri Lanka zato nije imala novac, problem je rešen tako što je ta luka zajedno sa pripadajućim joj zemljištem od oko 60 kvadratnih kilometara za idućih 99 godina postala kineska, čime je Peking stekao važno geopolitičko – i potencijalno vojno – uporište u Indijskom okeanu, sasvim blizu jednog od najvažnijih plovnih puteva sveta.

Bankrot proglašen početkom jula inače je prvi od sticanja nezavisnosti Šri Lanke 1948. i izlazak iz ove krize biće veoma bolan. Okruženje braće Radžapaksa iznosi doduše da bi do sloma došlo i da je neko drugi bio na vlasti. Ekonomske teškoće su, naime, zaoštrene posle talasa terorističkih napada na crkve i hotele koje su na Uskrs 2019, sa stotinama mrtvih, izveli sledbenici Islamske države, a potom zbog restrikcija iznuđenih pandemijom, što je za ishod imalo da je Šri Lanka ostala bez veoma važnog izvora prihoda – turizma.

Ovi problemi nisu, međutim, smanjili apetite braće Radžapaksa koji su budžet ispraznili i primenjujući pogrešnu terapiju: u uslovima budžetske krize smanjuju poreze, naročito biznismenima koji su paraziti sistema, što je dovelo do toga da velika zavisnost od uvoza postaje neodrživa.

Šri Lanka je, dakle, sama trasirala svoj put od obećavajuće do propadajuće države. Po definiciji, u ovu kategoriju spadaju one zemlje koje su iz bilo kojih razloga ostale bez kapaciteta da ispunjavaju osnovne obaveze prema stanovništvu, administrativne i organizacione, što dovodi do gubitka legitimnosti vlasti.

Glavno pitanje koje nameće primer sunovrata Šri Lanke jeste da li od sličnih bolesti pate i druge države u kojima situacija još nije izmakla kontroli, ali bi mogla. "Primer Šri Lanke nam šalje upozorenje da bi i druge zemlje mogle da se nađu u sličnim problemima“, citirao je početkom ove nedelje Bi-Bi-Si šeficu Međunarodnog monetarnog fonda Kristinu Georgijevu. MMF je inače "zbog političkih neizvesnosti“ suspendovao pregovore o pomoći Kolombu da obuzda aktuelnu krizu.

U najsličnijoj situaciji u ovom momentu je još jedna zemlja sa jugoistoka Azije, Laos, koji je takođe prezadužen, što mu novo pozajmljivanje čini veoma rizičnim. Kao i Šri Lanki, glavni kreditor je Kina, sa kojom je Laos (7,2 miliona stanovnika) samo prošle godine ušao u projekte vredne 16 milijardi dolara. Javni dug te zemlje dostigao je 88 odsto BDP-a, a polovina svih dugova su pozajmice od Kine.

Na ivici bankrota je, prema nedavnom dosijeu Bi-Bi-Sija, i Pakistan, čije su devizne rezerve drastično smanjene. Glavni pozajmljivač Pakistanu (220 miliona stanovnika) je opet Kina na koju otpada četvrtina ukupnog pakistanskog duga. Koliko se situacija tamo pogoršava pokazuje i apel stanovništvu jednog od važnijih ministara u vladi da "pije manje čaja“, kako bi se smanjio njegov uvoz.

Jedan od prvih indikatora da je neka zemlja na putu da postane "propadajuća“ jeste situacija u kojoj vlada nije u stanju da plati dospelu ratu kredita ili kamatu na dug, što se dešava češće nego što se misli. Kada se to i formalno objavi, postaje zvanična potvrda da je neka zemlja bankrotirala.

To se u poslednja dva veka dešavalo maltene svakoj drugog državi Evrope, 40 odsto zemalja Afrike i 30 odsto iz Azije.

Prema podacima koje je izneo indijski portal "Biznis insajder“, rekord po broju bankrota je Ekvador kome se to desilo deset puta. Sa po devet puta slede Brazil, Meksiko, Urugvaj, Čile, Kostarika, Španija i Rusija.

U novijoj istoriji, Rusija je kroz bankrot prošla krajem 1990-ih i nedavno, kada iz tehničkih razloga nije mogla da plati dospelu kamatu na jedan stari dug.

Po kriterijuma (ne)stabilnosti, odnosno krhkosti država sastavljeno je nekoliko globalnih indeksa. Po onom koji objavljuje američka nevladina organizacija "Fond za mir“ (osnovana 1957), najkritičnija stanja sa stanovišta "održive sigurnosti“ su u Jemenu, Somaliji, Siriji, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, DR Kongu, Sudanu, Avganistanu, Čadu i Mjanmaru.

Na drugoj strani ovih terazija, kao najstabilnije su, ovim redosledom, Finska, Norveška, Novi Zeland, Danska, Švajcarska, Luksemburg, Kanada, Irska, Švedska i Holandija.

Najveća svetska sila, SAD, na ovoj listi je u kategoriji "stabilnijih“ (ali ne i "veoma stabilnih“) zemalja, sa indeksom 140, dok je Rusija, sa indeksom od 75 (veća brojka znači veću stabilnost) u grupi ekonomija koje zahtevaju "povišenu prismotru“.

Indeks Srbije je 94 i u "žutoj“ zoni je, a u društvu je, između ostalih, sa Kinom i Saudijskom Arabijom.

Kad je reč o regionu, Srbija je stabilnija samo od Bosne i Hercegovine čiji je indeks 74, a lošija od u ovoj kategoriji najbolje rangirane Slovenije (163), Hrvatske (137), Crne Gore (119) i Severne Makedonije (111).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsednik Šri Lanke pobegao na Maldive
1

Gotabaja Radžapaksa

13.07.2022. 08:39

Predsednik Šri Lanke pobegao na Maldive

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa pobegao je iz zemlje tokom noći samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da se povuče usred razorne ekonomske krize koja je izazvala ozbiljne nestašice hrane i goriva.
Close
Vremenska prognoza
mist
3°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve