Svet
14.07.2019. 11:00
R.E./Tanjug/Foto:Tanjug/Shutterstock

OBELEŽAVANJE PADA BASTILJE: Makron pokazuje "evropsku vojsku"

makron.jpg

Francuski predsednik Emanuel Makron će pokazati odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju na paradi povodom Dana pada Bastilje.

Parada se danas održava u Parizu u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i još uvek aktuelna predsednica britanske vlade Tereza Mej.

Povezane vesti - CDU CENZURIŠE STANJE MERKELOVE: Kao da nije bilo tri napada drhtavice

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Francuska

Biće predstavljeno "evropsko jedinstvo"

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane pre godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture", biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Nemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

Takođe će biti prisutni nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Povezane vesti - NESKRIVENA PORUKA EMANUELA MAKRONA: Au revoir Pristina

Veliku Britaniju će predstavljati i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Na taj dan u gradovima su predviđeni vatrometi, ali se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. godine kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve