OPOZIV TRAMPA: Republikanci zatražili svedočenje Bajdenovog sina

OPOZIV TRAMPA: Republikanci zatražili svedočenje Bajdenovog sina

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS


Republikanci su tražili da sin bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena i uzbunjivač čija je žalba pokrenula istragu o opozivu Donalda Trampa budu pozvani da svedoče.

Javne rasprave počinju sledeće nedelje.

Demokrate, koje kontrolišu američki Predstavnički dom, verovatno će odbiti pojavljivanje Hantera Bajdena i neidentifikovanog uzbunjivača na saslušanjima koja bi trebalo da počnu u sredu, prenosi Rojters.

Povezane vesti – “IZVEDITE SVEDOKA” Tramp o uzbunjivaču: Odgovori u pisanoj formi nisu dovoljni

Devin Nunjes, najviše pozicionirani republikanac u Obaveštajnom komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD, uključio je Hantera Bajdena i uzbunjivača u listu predloženih svedoka u pismu koje je poslao predsedniku komiteta, demokrati Adamu Šifu, a koje je objavljeno na internetu.

AP Photo/Alex Brandon

AP Photo/Alex Brandon

Nunjes je u pismu naveo da su demokrate sprovele “lažni proces opoziva”. On je takođe optužio Šifa da je izmišljao dokaze kako bi telefonski poziv, koji je ključan za istragu, prikazao “u lošem svetlu”.

Tramp je navodno iskoristio poziv od 25. jula, čiji je grubi transkript objavila Bela kuća, da pritisne ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da povede istragu o Džou Bajdenu.

Povezane vesti – Dokumenti istrage o impičmentu: Diplomate zabrinute za reputaciju Bele kuće

Bajden je, inače, vodeći kandidat demokrata koji će se suprotstaviti Trampovoj kandidaturi za reizbor sledeće godine. Dok je obavljao funkciju potpredsednika, njegov sin je bio u upravnom odboru Burisme, ukrajinske energetske kompanije.

Uzbunjivač je tvrdio da je Tramp tražio istrage protiv Bajdena u zamenu za dozvolu Zelenskom da poseti Ovalni kabinet i omogućavanje isporuke gotovo 400 miliona dolara vojne pomoći koja je Ukrajini potrebna za odbranu od separatista koji podržavaju Rusiju, navodi agencij.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar