Svet
13.07.2022. 13:29
Beta

Duž kanjona Morače

Otvara se "najskuplji" auto-put na svetu, prvi u Crnoj Gori (VIDEO)

autoput
Izvor: Shutterstock

Prvi auto-put u Crnoj Gori od Podgorice (Smokovac) do Kolašina (Mateševo), dužine 41 kilomenatra, kojim će se izbeći najrizičnija deonica magistrale duž kanjona Morače, svečano će biti otvoren u sredu uveče.

Izgradnju auto-puta su pratile kontroverze, a gradio se više od sedam godina, umesto planiranih četiri.

Svečano otvaranje planirano je za 20 časova, ali će auto-put zvanično biti u upotrebi u četvrtak od 8.00. Ovo je prvi auto-put u Crnoj Gori, a povezuje tu zemlju sa Srbijom i deo je planiranog puta Bar Boljare (granica sa Srbijom).

Na trasi te deonice izgrađeno je 20 mostova ukupne dužine oko 6,09 kilometra, 16 dvocevnih tunela ukupne dužine 17,74 kilometra, a otvorena trasa je projektovana na dužini od oko 17,17 kilometara.

Autoput vrhunski telekomunikacioni centar, u koji stiže slika sa 560 kamera, koje imaju mogućnost automatske detekcije incidenata.

Autoput se proteže na različitim nadmorskim visinama pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

Putarina za deonicu autoputa Bar-Boljare iznosiće za putnička motorna vozila 3,5 evra, za motore 1,5 evro, a za autobuse i kamione, u zavisnosti od kategorije, 17 evra.

Prvih sedam dana od otvaranja putarina besplatna za sve, odnosno do 21. jula u osam sati.

Na autoputu, maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Premijer Dritan Abazović, koji će otvoriti auto-put, je u aprilu ove godine kazao da će osim trogodišnjeg kašnjenja njegovog završetka, postati i najskuplji autoput na svetu.

Auto put je gradila kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), izgradnja je počela je 2015. i prvobitni rok za završetak radova je bio 11. maj 2019.

Tri Vlade su se promenile od kada je počela gradnja 2015. godine, rok je pomeran čak pet puta i ovo je četvrata Vlada, čiji će premijer Abazović otvoriti auto put.

Ugovor o izgradnji je sa CRBC potpisala Vlada Demokratske partije socijalista, predsednika Mila Đukanovića, a prvu ratu kredita koji je uzet kod kineske EXIM banke je u julu prošle godine otplatila Vlada Zdravka Krivokapića.

Druga rata za autoput uplaćena je u januaru 2022. godine.

Država je od kineske EXIM banke pozajmila 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto i uz grejs period od šest godina za izgradnju ove dionice.

Vlada je početkom jula prošle godine napravila "hedžing aranžman" sa evropskim i američkim bankama čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa i ostvarena ušteda od osam miliona evra godišnje.

Gradnja auto puta Bar-Boljare od samog početka izazivala je kritike dela javnosti s obrazloženjem da je posao sklopljen netransparentno, u dolarima i bez mehanizma zaštite od valutnog rizika, da je za sve sporove određena nadležnost kineskih sudova, te da nije bila predviđena izgradnja prilazne petlje kod Podgorice što košta još oko 100 miliona eura.

Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića je početkom jula prošle godine napravila "hedžing aranžman" sa evropskim i američkim bankama čime je, kako tvrde, smanjena kamatna stopa i ostvarena ušteda od osam miliona evra godišnje.

Iz nevladinog sektora su takođe u više navrata optuživali kineskog izvođača da je gradeći autoput devastirao korito reke Tare, u UNESCO zaštićenom području.

Nevladin sektor traži i da se utvrdi odgovornost sa kašnjenje ali i za to što je "zaboravljena prilazna petlja", čime je za 100 miliona evra poskupljen auto put.

Vlada za poslednje dve godine kašnjanja optužuje kinesku kompaniju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Crnogorska Vlada usvojila Temeljni ugovor sa SPC
1

"Tačka je usvojena"

08.07.2022. 19:59

Crnogorska Vlada usvojila Temeljni ugovor sa SPC

Crnogorska Vlada je nakon više od četiri sata rasprave podržala nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i pored protivljenja velikog dela javnosti ali i najave vladajuće procrnogorske Socijaldemokratske partije (SDP) da će otkazati podršku i inicirati vanredne izbore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve