Svet
26.01.2023. 13:10
Beta

LGBT i vera

Papa: "Bog voli svu svoju decu, i homoseksualce"

papa, katolička crkva
Izvor: Shutterstock

Papa Franja kritikovao je zakone koji kriminalizuju homoseksualnost kao "nepravedne", navodeći da Bog voli svu svoju decu i apelujući na katoličke biskupe koji podržavaju takve zakone da prime LGBTQ osobe u okrilje crkve.

"Biti homoseksualac nije zločin", izjavio je Franja u intervjuu agenciji Asošijeted pres.

On je priznao da rimokatolički biskupi u nekim delovima sveta podržavaju zakone kojima se kriminalizuje homoseksualnost ili diskriminiše LGBTQ zajednica, a i sam je o tom pitanju govorio u kontekstu "greha".

Međutim, takve stavove je pripisao različitim kulturološkim faktorima i dodao da biskupi moraju da prođu proces promena kako bi prepoznali dostojanstvo svakog ljudskog bića, navodi Glas Amerike (VOA).

Oko 67 država širom sveta, među kojima su i neke međunarodno nepriznate, kriminalizuje uzajamno dobrovoljne homoseksualne aktivnosti, od kojih 11 može da izrekne i smrtnu kaznu, prema podacima organizacije Fond za ljudsko dostojanstvo (Human Dignity Trust).

Eksperti kažu da čak i kada se zakoni sprovode, oni doprinose zlostavljanju, stigmi i nasilju nad LBGTQ osobama.

Više od deset saveznih američkih država i dalje ima zakone protiv sodomije, uprkos odluci Vrhovnog suda iz 2003. godine, kojom su oni proglašeni neustavnim. Aktivisti za gej prava kažu da se zastareli zakoni koriste za ugrožavanje homoseksualaca i ukazuju na nove zakone o zabrani razgovora ili nastave o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ujedinjene nacije su u više navrata pozvale da se odmah ukinu zakoni kojima se kriminalizuje homoseksualnost, navodeći da se njima krše prava na privatnost i sloboda od diskriminacije, te da oni predstavljaju kršenje obaveza zemalja u skladu sa međunarodnim zakonom da se štite ljudska prava svih, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Uz ocenu da su takvi zakoni "nepravedni", papa Franja je izjavio da Rimokatolička crkva može i treba da radi na njihovom ukidanju.

Papa se pozvao na doktrinu Katoličke crkve koja nalaže da gej osobe budu prihvaćene i poštovane, i da ne treba da budu marginalizovane ili diskriminisane.

"Svi smo mi deca Boga, i Bog nas voli takve kakvi jesmo i zbog snage sa kojom se svako od nas bori za svoje dostojanstvo", izjavio je Franja za agenciju AP u Vatikanu.

Papa je izjavio da je potrebno da se napravi razlika između zločina i greha u pogledu homoseksualnosti.

"Takođe je greh nemati milosrđe prema drugome", dodao je papa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za istim stolom papa i 1.300 beskućnika
1

Vatikan

14.11.2022. 11:52

Za istim stolom papa i 1.300 beskućnika

Papa Franja priredio je u nedelju ručak za 1.300 siromašnih osoba i beskućnika, na 13. novembar, dan kada Rimokatolička crkva obeležava Svetski dan siromašnih, javio je Radio Slobodna Evropa. 
Foto
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve