Svet
19.02.2023. 09:53
Beta-AP

Najavljuje nove korake

Pjongjang potvrdio testiranje balističke rakete, mogla bi da ima domet do SAD

1
Izvor: BETA/ KCNA via KNS

Severna Koreja saopštila je da je najnoviji test interkontinentalne balističke rakete namenjen da dodatno unapredi kapacitet nuklearnog napada protiv neprijatelja.

Ta država je već zapretila da će preduzeti dodatne korake kao odgovor na planiranu zajedničku vojnu vežbu SAD i Južne Koreje.

Ispaljivanje rakete u subotu, u okviru testa, prvo ove godine, signalizira namere predsednika Severne Koreje Kim Džong Una da vojne vežbe svojih rivala iskoristiti kao povod za jačanje nuklearnog programa države.

Državni medij te zemlje izvestio je da je lansiranje balističke rakete organizovano "odjednom" bez prethodne najave i da je dizajnirano tako da utvrdi nuklearnu spremnost države.

U izveštaju se navodi da je raketa ispaljena pod oštrim uglom i da je tokom leta od 67 minuta prešla 990 km posle čega je pogodila planirane vode između korejskog poluostrva i Japana.

Detalji leta rakete koje je objavila Severna Koreja i koji se podudaraju sa prethodnim izveštavanjem njenih suseda, pokazuju da bi oružje moglo da ima domet do teritorije SAD.

Ipak, pitanje da li ta država ima funkcionalni nuklearni program ostaje tema debate dok neki naučnici sumnjaju u tvrdnje Severne Koreje da je uspela da razvije tehnologiju koja bi bojeve glave zaštitila od teških atmosferskih uticaja.

Prošle godine, Severna Koreja je lansirala preko 70 projektila saopštavajući da je veliki deo tih testova odgovor na ranije zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kim Džong Un sa ćerkom u obilasku vojnih jedinica
1

Tatina naslednica

08.02.2023. 10:43

Kim Džong Un sa ćerkom u obilasku vojnih jedinica

Severnokorejski vođa Kim Džong Un doveo je svoju maloletnu ćerku u obilazak jedinica povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja vojske, i pohvalio vojnu moć zemlje opremljene nuklearnim oružjem, javili su državni mediji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve