Svet
08.02.2023. 10:43
Beta - AP

Tatina naslednica

Kim Džong Un sa ćerkom u obilasku vojnih jedinica

1
Izvor: BETA/KCNA via KNS

Severnokorejski vođa Kim Džong Un doveo je svoju maloletnu ćerku u obilazak jedinica povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja vojske, i pohvalio vojnu moć zemlje opremljene nuklearnim oružjem, javili su državni mediji.

Poseta je obavljena u vreme naznaka da se Severna Koreja priprema da organizuje veliku vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu gde bi mogla da prikaže najnovije oružje iz nuklearnog programa koji izaziva zabrinutost kod suseda i u SAD.

U četvrtom pojavljivanju u javnosti, prema onom koliko se zna, Kimova ćerka Kim Džu Ae, za koju se veruje da je stara devet ili deset godina stajala je uz svog oca dok se rukovala sa visokim zvaničnicima i sedela je pored njega za stolom. 

Analitičari kažu da Kimova odluka da dovede ćerku na javne događaje vezane za vojsku predstavlja podsećanje da nema nameru da dobrovoljno preda svoje nuklearno oružje koje vidi kao najsnažniju garanciju za nastvak i proširenje vladavine porodične dinastije.

To što državni mediji opisuju Kim Džu Ae kao "poštovanu" i "voljenu" takođe podstiče razmišljanje da li se ona priprema za očevu naslednicu. Ona je prisustvovala probi interkontinentalne balističke rakete u novembru i pridružila se ocu na sastanku sa vojnim naučnicima i inspekciji balističkih raketa.

Severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA javila je da je Kim sa ćerkom posetio mesto gde su smešteni oficiri Korejske narodne vojske. On je kasnije održao, kako je navedeno, ohrabrujući govor vojnim zvaničnicima na banketu i hvalio ih što održavaju "najjaču vojsku na svetu".

Poseta je usledila dan nakon što je Kim predsedavao sastanku sa svojim glavnim vojnim komandatima i pozvao na proširenje vežbi namenjenih jačanju vojne spremnosti u vreme sve izraženije provokativne demonstracije oružja zbog produbljivanja tenzija sa susedima i Vašingtonom.

Državni mediji prikazali su kako vojni zvaničnici tapšu na banketu koji je, kako izgleda održan u hotelu Jangakdo u Pjongjangu. Kim i njegova ćerka bili su slično obučeni, u crnim odelima i belim košuljama i držali su se za ruke dok su hodali crvenim tepihom zajedno sa Kimovom suprugom Ri Sol Džu.

Državni mediji koji su izvestili o Kimovoj poseti vojsci nisu pomenuli da je pominjao Vašington ili Seul.

1
Izvor: BETA/ KCNA via KNS

Međutim, zvanični severnokorejski list Rodong Šinmun je u uvodniku napisao da je vojska Severne Koreje sprema da izvede "super snažan udarac nezamislive moći i da bez traga izbriše poreklo provokacija", kada se suoči sa neprijateljskim pretnjama.

List je naveo da je povećan broj proba oružja i vojnih vežbi prošle godine bio uspešna demonstracija "ogromne vojne moći" koja podržava vladinu nuklearnu doktrinu i njen princip "moć za moć i potpuna konfrontacija" protiv neprijatelja.

Severna Koreja nije potvrdila planove o vojnoj paradi koja bi mogla da se održi u sredu. Stanovnici Pjongjanga obeležili su godišnjicu posetama Brdu Mansu da polože cveće i odaju počast pred statuama svojih vođa Kim Il Sunga i Kom Džong Ila, dede i oca sadašnjeg vladara.

Satelitski snimci prikazali su da nedeljama traju pripreme, po svoj prilici za paradu, koje uključuju ogroman broj vojnika i civila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Košarkaš koji se družio sa Kim Džong Unom
Denis Rodman 12.5.2022

Denis Rodman

13.05.2022. 10:31

Košarkaš koji se družio sa Kim Džong Unom

Na današnji dan 1961. rođen je slavni američki košarkaš Denis Rodman. Tokom karijere nazivan je košarkaškim genijem i važio je za jednog od najboljih u skokovima u odbrani. Od kako je prestao da igra, Rodman je nastavio da živi život superzvezde, ponekad na štetu sopstvene reputacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve