Svet
14.07.2019. 13:47
ekspres

POČELA PARADA U PARIZU: Skup svetskih lidera, nema Tereze Mej

makron-1.jpg
Izvor: EPA / IAN LANGSDON

U Parizu je u toku parada povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, a pored domaćina predsednika Emanuela Makrona defile posmatraju nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi ugledni gosti, među kojima nema britanske premijerke Tereze Mej.

List "Mond" navodi da umesto najavljene predsednice britanske vlade paradu na Jelisejskim poljima posmatra vicepremijer Dejvid Lajdington.

 (AP Photo/Rafael Yaghobzadeh) AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Makron danas pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja se održava u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Povezane vesti - NESKRIVENA PORUKA EMANUELA MAKRONA: Au revoir Pristina

Napominje se da među gostima nema predsednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

AP Photo/Kamil Zihnioglu, Pool AP Photo/Kamil Zihnioglu, Pool

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Navodi se da, ipak, današnja parada u prestonici Francuske ima širi politički značaj pošto je jačanje odbrambene saradnje jedan od glavnih ciljeva koje je Makron postavio u spoljnoj politici, a predsednik Francuske ne pokazuje bilo kakve znake kolebanja oko toga uprkos narastajućim političkim previranjima u Nemačkoj i predstojećem istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Povezane vesti - OBELEŽAVANJE PADA BASTILJE: Makron pokazuje "evropsku vojsku"

Francuski sajt podseća da je Makron, koji zastupa ideju Evropske incijative za intervencije (E2I) koja bi preduzimala misije izvan nadležnosti postojećih struktura poput NATO, poručio u saopštenju izdatom uoči parade da je evropska saradnja na polju obrane ključna.

Na Jelisejskim poljima danas će prodefilovati vojne snage devet zemalja koje su pored Francuske deo E2I, uključujući Veliku Britaniju i Nemačku, a nebom će proletati nemački transportni avion A400M, španski C130 i dva britanska helikoptera "Činuk".

AP Photo/Kamil Zihnioglu, Pool AP Photo/Kamil Zihnioglu, Pool

U paradi će učestvovati pripadnici Francusko-nemačke brigada (BFA), koja ima 5.000 ljudi, a osnovana je 1989 kao simbol posleratnog jedinstva Francuske i Nemačke, pa sada proslavlja 30. godišnjicu.

Navodi se da će, uprkos tome, jedan od Makronovioh gostiju na paradi biti i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, što je znak da je Alijansa i dalje važna francuskom predsedniku.

Kako navodi francuski sajt, u paradi u centru Pariza učestvovaće oko 4.300 pripadnika oružanih snaga, 196 vozila, 237 konja, 69 aviona i 39 helikoptera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve