Svet
18.10.2022. 13:05
Beta

Češki ministar

Poruka ukrajinskim izbeglicama: "Spremni smo da vam pomognemo, ali..."

1
Izvor: Beta/AP / Michael Sohn

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan najavio je de će ukrajinske ratne izbeglice morati da počnu da se brinu same za sebe, kao i češki građani, dok u susednoj Poljskoj vlasti otvoreno upozoravaju da ne mogu da finansiraju izbeglice beskonačno i traže pokrivanje dela troškova za smeštaj u centrima.

"Spremni smo da vam pomognemo, ali od određenog trenutka pošto imate pristup zdravstvenom sistemu i tržištu rada moraćete da se pobrinete za sebe sami", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.
 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Rakušanom, češki premijer Petr Fijala pohvalio je vladu da je uspela da pruži dostojanstvene uslove i utočište za skoro 450.000 izbeglica iz Ukrajine, uglavnom žena i dece, a da je broj koji je primila njihova zemlja najveći u Evropi, ako se za osvon uzme broj po glavi  stanovnika.

Više od 100.000 izbeglica iz Ukrajine u Češkoj već se brinu za sebe sami jer su našli posao i ne opterećuju zdravstveni i socijalni sistem, a plaćaju i porez i procenjuje se da je više od četvrtine Ukrajinaca kojima je Češka pružila utočište zemlju napustilo. 

Poljska vlada upozorava da ne može "u beskraj" da pokriva troškove za izbeglice. Ona planira da ukrajinske izbeglice koje su duže vreme u centrima treba počnu da plaćaju troškove smeštaja.

"Ne možemo beskonačno dugo da finansiramo boravak izbeglica. U ovom trenutku imamo oko 80.000 izbeglica koji su još uvek u centrima, halama, pansionima. Želimo da oni koji su u tim centrima duže od 120 dana od januara počnu da pokrivaju 50 odsto troškova", kazao je radiju RMF opunomoćenik poljske vlade za izbeglice iz Ukrajine, zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Šefernaker.
 

Od početka rata u Ukrajini krajem februara, poljske granice je prešlo oko šest miliona izbeglica iz Ukrajine od čega je, prema podacima iz septembra, u zemlji ostalo oko 1,4 miliona, od kojih su njih 45 odsto deca, mahom mladja od 14 godina, 43 odsto žene a sedam odsto stariji ljudi.

Poljska će, prema procenama OECD-a, utrošiti 6,2 milijarde evra na smeštaj i socijalnu pomoć ukrajinskim izbeglicama, 1,5 milijarde na školovanje  dece i 664 miliona za zdravstevnu negu, dok će Češka prema toj proceni potrošiti ove godine 1,9 milijardi evra.

Kao i ostale zemlje EU u kojoj su našle utočište izbeglice iz Ukrajine, i Poljska i Češka mogu da koriste za te troškove sredstva iz fondova EU. Medjutim obe zemlje zahtevaju od EU da za to budu izdvojena nova, posebna sredstva i posebni fond. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko je u Srbiji migranata i koliko ih dnevno uđe u našu državu
MIgranti

Info park

30.09.2022. 13:03

Koliko je u Srbiji migranata i koliko ih dnevno uđe u našu državu

Organizacija za podršku izbeglicama, tražiocima azila i drugim migrantima saopštila je da u Srbiji trenutno boravi 6.000 migranata i istakla da u zemlju dnevno uđe 500 novih migranata.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve