Svet
01.02.2022. 11:09

Edgars Rinkevičs

"Poslali smo oružje Ukrajini, ali verujemo da im neće trebati"

Ukrajina
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs veruje da će najgori scenario u odnosima Moskve i Kijeva biti izbegnut zahvaljujući diplomatskom dijalogu koji se nastavlja, ali kaže da je veoma teško prognozirati ishod.

Dodaje da je Leonija zajedno sa baltičkim zemljama poslala oružje u Ukrajinu, te da se nada da im ono neće biti potrebno
 

"Nadam se da ćemo biti sposobni da se izbegne rat, ali je stvar u velikoj meri u rukama Rusije, diplomatski dijalog se nastavlja i nadam da ćemo izbeći najgori scenario, ali je to veoma teško da se kaže", rekao je Rinkevičs u intervjuu za Tanjug.
 

Na pitanje da li bi Evropa morala da bude više uključena u razgovore imajući na umu činjenicu da je Ukrajina njen deo, ministar kaže da će se uključiti ako bude postojao interes.

Evropa je manje ili više predstavljena Nemačkom i Francuskom, naveo je Rinkevičs koji danas iz Beograda, gde se juče sastao sa predsednicom Vlade Srbije i ministrima spoljnih poslova i evropskih integracija, odlazi u Podgoricu.

Zajedno smo sa baltičkim zemljama poslali oružje u Ukrajinu, ali se nadamo da im ono neće biti potrebno, rekao je šef diplomatije Letonije koja je član EU 18 godina.

Na svakoj članici NATO je, kako je dodao, da odluči da li će poslati oružje u Ukrajinu ili neće.

Na Nemačkoj je da odluči kakvu saradnju želi sa Ukrajinom. To je u Evropi pomalo kontroverzna tema, naveo je on odgovarajući na pitanje da li očekuju eskalaciju sukoba, s obzirom da je Riga zajedno sa baltičkim zemljama poslali oružje Ukrajini, a Nemačka kao najača zemlja EU, šlemove.

Podsetio je da na nivou EU ili NATO nema odluke o tome da li se šalje ili ne šalje oružje i da svaka clanica tu odluku donosi samostalno.

"Poštujemo odluku svake NATO članice da pruži podršku Ukrajini, za nas je u redu da Nemačka šalje šlemove - videćemo kako će se situacija odvijati", dodao je Rinkevičs.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ukrajina nije spremna da postane clanica NATO-a"
Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

30.01.2022. 12:07

"Ukrajina nije spremna da postane clanica NATO-a"

Svima je jasno da Ukrajina nije spremna da postane članica NATO i njeno članstvo neće doneti ništa korisno Alijansi, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za "Prvi kanal".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve