Svet
27.05.2024. 18:33
R. E.

Predlog premijerke

EU uvodi zabranu korišćenja društvenih mreža do 15. godine?

Dete, deca, mobilni telefon, društvene mreže
Izvor: Shutterstock

Danska premijerka Mete Frederiksen želi da Evropska unija uvede starosnu granicu od 15 godina za korišćenje društvenih mreža.

Ona je to predložila u nastojanju da bolje zaštiti mlade korisnike pametnih telefona od štetnog sadržaja i zavisnosti od ekrana, preneo je briselski portal Politiko.

"Danas možete da napravite profil na većini platformi ako imate samo 13 godina. Ali kada imate 13 godina, još ste dete. A videli smo da je rizik za decu na društvenim mrežama prevelik", istakla je Frederiksen u tekstu za danski list "Politiken", koji je napisala zajedno sa poslanicom EU Kristel Šaldemose.

One smatraju da bi starosna granica morala da ide uz efikasne alate za verifikaciju starosti, jer "tehnološki giganti ne preuzimaju odgovornost za to".

"Novi pravilnik o moderiranju sadržaja, Zakon o digitalnim uslugama (DSA), pokazao se nedovoljnim da se suprotstavi platformama", napisale su Frederiksen i Šaldemose.

One su iznele predloge za "pooštravanje zakona", uključujući zabranu dizajna koji izazivaju zavisnost i reklamiranja maloletnicima i obavezno obaveštenje o tome koliko vremena provode na onlajn platformama.

Ideja o podizanju starosne granice odražava prošlomesečni poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona da se pristup društvenim mrežama dozvoli starijima od 15 godina na nivou EU.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve