Svet
09.12.2022. 08:22
R.E.

Istorija se ponavlja?

Puč u Nemačkoj: Ona se budi...

1
Izvor: EPA / Filip Singer

Pripadnici ultradesničarskih organizacija i bivši pripadnici vojske spremali su puč u Nemačkoj s namerom da nasilnim putem smene demokratski izabranu vlast i postave privremenu vladu koja bi uspostavila Drugo nemačko carstvo. Vođe puča bili su opskurni nemački plemić princ Hajnrih XIII i penzionisani padobranski narednik Rudiger fon Peskatore. Pre bezmalo sto godina na sličan način je tada opskurni političar iz pivnice u Minhenu pokušao državni udar. Čovečanstvo pamti kako se taj pokušaj na kraju završio.

Bio je osmi novembar 1923. godine. U jednoj omanjoj pivnici u bavarskoj prestonici Minhenu, tada mladi i poletni, demobilisani feldvebel Adolf Hitler, vođa minorne političke stranke NSDAP, poveo je nešto što će kasnije postati poznato kao Puč iz pivnice. Iza sebe je imao stotine nezadovoljnih nekadašnjih vojnika i oficira i drugih radikalizovanih građana koji se nisu mirili sa tim da je Nemačka izgubila rat i da je naterana da prihvati ponižavajuće uslove kapitulacije. Svi oni koji su koračali iza Hitlera verovali su da na bojnom polju nisu doživeli poraz, što donekle i može biti tačno.

Istorija kaže da se puč završio neslavno, pristalice NSDAP-a su se sukobile sa vojskom i policijom Vajmarske republike i nakon kraće razmene vatre i nekoliko poginulih vođe puča su svi do jednog pohapšeni. Adolf Hitler je osuđen i u zatvoru je napisao svoje "kapitalno“ delo „Majn kampf“. Ipak, klica koja je tada zasađena te 1923. godine daće svoje plodove tek deceniju kasnije kada je isti taj NSDAP na čelu sa Hitlerom došao na vlast i započeo projekat Trećeg rajha, odnosno Trećeg nemačkog carstva. Kakav je bio krajnji rezultat ovog istorijskog nemačkog poduhvata čovečanstvo nikada neće zaboraviti.

Pre nekoliko dana, tačnije sedmog decembra 2022. godine, svet je sa nevericom dočekao vest da je u Nemačkoj sprovedena policijska akcija u kojoj je uhapšeno više osoba pod optužbom da su spremale državni udar. Radilo se o članovima ultradesničarskih organizacija koje zastupaju ideju o novom "Nemačkom carstvu“, pripadnicima elitnih vojnih formacija, ekscentričnim aristokratama i sl. Kako se nekada istorija zna poigrati sa ljudima. Sličnosti dva događaja koje deli bezmalo jedan vek su toliko zapanjujuće slične da je to u isto vreme i smešno i strašno.

Dvadeset pet osoba uhapšeno je u racijama širom Nemačke pod sumnjom da su planirale rušenje vlade. Plan je bio da grupa ekstremno desničarskih i bivših vojnih specijalaca upadne u zgradu parlamenta, preuzme vlast i proglasi Novo nemačko carstvo.

Nemac koji se zove princ Hajnrih XIII star 71 godinu navodno je bio centralna figura njihovih planova. Prema saveznim tužiocima, on je jedan od dvojice navodnih kolovođa među uhapšenima. Radi se o vrlo interesantnom, gotovo grotesknom liku. Pripadniku stare nemačke kneževske porodice Rojs, koja je vladala delovima moderne istočne države Tiringije do 1918. Svi muški članovi porodice dobili su ime Hajnrih, kao i redni broj. Potomci još poseduju nekoliko zamkova, a kaže se da sam Hajnrih ima lovačku kuću u Bad Lobenštajnu u Tiringiji.

Ista ta porodica pre nekoliko godina gotovo se odrekla Hajnriha XII. Kako kaže glava ove aristokratske kuće Hajnrih XVI, radi se o dalekom rođaku koji je već odavno potpao pod uticaj nestvarnih teorija zavere. Hajnrih XIII je zvanično relativno uspešan građevinski preduzimač u Frankfurtu i proizvođač penušavog vina koji od 2016. godine sablažnjava javnost svojim izjavama kako „iza svih ratova u 20. veku stoji porodica Rotšild“.

Nemačke vlasti saopštile su da su među zaverenicima i članovi ekstremističkog pokreta Rajhsburger (Građani Rajha), koji je dugo bio na udaru nemačke policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavere. Oni takođe odbijaju da priznaju modernu nemačku državu.

Procenjuje se da je oko 50 muškaraca i žena bilo deo grupe za koju se kaže da je planirala da zbaci republiku i zameni je novom državom po uzoru na Nemačku iz 1871. godine – imperijom pod nazivom Drugi rajh. "Još nemamo ime ove grupe“, rekla je portparolka federalnog tužilaštva.

Racije su izvršene u većem delu zemlje, a dve osobe su uhapšene u Austriji i Italiji, javila je nemačka novinska agencija DPA. Ministar pravde Marko Bušman napisao je na Tviteru da je u toku velika antiteroristička operacija i da je, kako se sumnja, planiran oružani napad na ustavna tela. Savezni tužilac rekao je da je grupa planirala nasilni državni udar od novembra 2021. i da su članovi njenog centralnog „Rata“ (veća) od tada održavali redovne sastanke.

Oni su već uspostavili planove da vladaju Nemačkom sa resorima koji pokrivaju zdravstvo, pravosuđe i spoljne poslove, rekao je tužilac. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu da ostvare samo „vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države“, što je uključivalo i izvršenje ubistava.

Smatra se da su istražitelji saznali za grupu kada su prošlog aprila otkrili zaveru za otmicu u kojoj je učestvovala banda koja se zvala Ujedinjeni patrioti. I oni su bili deo Rajhsburgerove organizacije i navodno su planirali da otmu ministra zdravlja Karla Lauterbaha, istovremeno stvarajući "uslove za građanski rat“ kako bi doveli do kraja nemačke demokratije.

Bivši pripadnici vojske takođe su bili značajan deo zavere o puču, navodi se u izveštajima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica. Zaverenici su već uspostavili planove da vladaju Nemačkom, saopštilo je savezno tužilaštvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo „vojnim sredstvima i nasiljem nad predstavnicima države“, a to je uključivalo i izvršenje ubistava.

Javni emiter ZDF izvestio je da je bivši član krajnje desnice u donjem domu parlamenta, Bundestaga, takođe bio deo zavere i da je bio postavljen za ministra pravde grupe, a „princ Hajnrih“ kao vođa.

Pored vlade u senci, zaverenici su navodno imali planove i za ovladavanje vojskom. Za to je bio zadužen drugi vođa pobune Rudiger fon Peskatore, nekadašnji narednik u elitnom padobranskom bataljonu Bundesvera. Pored njega, tu su bili aktivni i bivši pripadnici vojske, a uključivali su i bivše elitne vojnike iz specijalnih jedinica. Cilj vojnog ogranka bio je da se eliminišu demokratska tela na lokalnom nivou, rekli su tužioci.

Jedan od onih koji su pod istragom bio je pripadnik specijalnih komandosnih snaga, a policija je pretražila njegovu kuću i sobu u vojnoj bazi Graf-Cepelin u Kalvu, jugozapadno od Štutgarta. Još jedan osumnjičeni identifikovan je kao Vitalija B., Ruskinja od koje je zatraženo da se obrati Moskvi u Hajnrihovo ime. Ruska ambasada u Berlinu saopštila je da ne „održava kontakte sa predstavnicima terorističkih grupa i drugih ilegalnih subjekata“.

Naravno, većina zapadnih medija na fonu sveopšteg lova na veštice u svemu vidi umešane prste ruske obaveštajne službe, ali zasad nema čvrstih dokaza da je Moskva na bilo koji način umešana u ovaj pokušaj svrgavanja vlasti.

Sve se čini pomalo ozbiljno, a opet i pomalo neozbiljno. Da bi puč uspeo, potrebno je da se posloži nekoliko faktora, a čini se da zaverenici nisu niti jedan imali pod svojom potpunom kontrolom. I sve mnogo liči na Puč iz pivnice, struktura, organizacija, šarlatan na čelu pokreta. Jer svi su za Hitlera te 1923. godine verovali da je šarlatan kao što mi danas verovatno mislimo o princu Hajnrihu XIII. No, pored bizarnih istorijskih koincidencija, ipak postoje stvari koje treba da zamisle mnoge, a pre svega one koji vode nemačku državu.

Naime, nekoliko nasilnih napada je poslednjih godina povezano sa nemačkom krajnjom desnicom. Godine 2020. 43-godišnji muškarac ubio je devetoro ljudi stranog porekla u gradu Hanau na zapadu zemlje, a pripadnik Rajhsburgera je zatvoren zbog ubistva policajca 2016. godine. Procenjuje se da ima još na stotine napada motivisanih rasnom, verskom i etničkom mržnjom. Znači da se zaključiti da izvesni radikalni sentiment postoji u nemačkom društvu. To što brojke sada govore da ne treba da se bilo ko brine, možda je samo uljuljkivanje. Procenjuje se da pokret Rajhsburger ima čak 21.000 sledbenika, što je za nemačke gabarite gotov ništa, ali ne treba zaboraviti ni da Hitler pred puč nije imao više sledbenika i glasača. Naravno, male su šanse da se istorija ponovi, ali najgore je stvari prepuštati slučaju, jer opet istorija... Jer posle Minhena, sledi drugi Minhen i onda... Za jedno desetak do petnaest godina znaćemo već pouzdano.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre
Olaf Šolc 7.12.2022.

"Dobar opis situacije"

08.12.2022. 05:10

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre

Nemački kancelar Olaf Šolc poklonio je svojim ministarkama i ministrima povodom godinu dana saradnje po tablu čokolade, a smeh svih izazavao je svojim izborom ukusa i marke.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve