Svet
07.04.2022. 17:20
Beta-AP

Bliski Istok

Rat u Ukrajini povećava rizik od neuhranjenosti dece

Siromaštvo, glad
Izvor: Shutterstock

Poskupljenje hrane izazvano ruskom invazijom na Ukrajinu povećava rizik od neuhranjenosti miliona dece na Bliskom istoku i u severnoj Africi, upozorio je Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

U saopštejnu je navedeno da se porodice bore da nabave hranu i sada, tokom posta u vreme muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Zemlje Bliskog istoka i severne Afrike ionako su teško pogođene ratovima i siromaštvom, a pandemija koronavirusa je to pogoršala.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara intenzivne borbe u toj zemlji su poremetile izvoz hrane. Otkako je invazija počela, zapadne zemlje su uvele ekonomske sankcije Rusiji.

Ukrajina i Rusija daju trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma, na koje se države na Bliskom istoku oslanjaju da bi prehranile milione stanovnika, a te dve zemlje su i medju najvećim izvoznicima ostalih žitarica i suncokretovog ulja.

UNICEF je upozorio da će, ako se situacija nastavi, to teško pogoditi decu posebno u Egiptu, Libanu, Libiji, Sudanu, Siriji i Jemenu - zemljama koje su se borile sa sukobima i teškim ekonomskim krizama i pre početka rata u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da će tamo verovatno drastično porasti broj neuhranjene dece.

Zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike uvoze više od 90 odsto hrane koju konzumiraju, a UNICEF kaže da samo 36 odsto male dece u regionu ima dovoljno hrane koja je potrebna za zdrav rast i razvoj.

U proseku jedno od petoro dece je zakržljalo ili prenisko za svoj uzrast, dok je prosečan broj dece koja su suviše mršava sedam odsto.

UNICEF je naveo Jemen, Sudan, Liban i Siriju kao najteže pogodjene uzicajem rata u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakve veze imaju rat u Ukrajini i senf
senf, viršle, hrana

Hrana i rat

25.03.2022. 21:05

Kakve veze imaju rat u Ukrajini i senf

Senf je u Nemačkoj važan dodatak jelu, ne najmanje jer ide uz većinu od mnogobrojnih vrsta voljene viršle. Međutim, dva najvažnija dobavljača semena slačice su Ukrajina i Rusija, pa se postavlja pitanje hoće li za viršle uskoro biti samo kečapa? Ne bi trebalo, ali znatno poskupljenje senfa je izvesno.

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve