Svet
27.03.2023. 13:53
Beta / AFP

Kremlj

"Moskva neće promeniti planove o nuklearnom oružju"

Rat u Ukrajini
Izvor: Beta/AP / Evgeniy Maloletka

Rusija je saopštila da neće promeniti svoje planove o raspoređivanju "taktičkog" nuklearnog oružja u Belorusiji uprkos brojnim kritikama zapadnih zemalja.

"Naravno da takva reakcija ne može da utiče na planove Rusije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin u subotu je objavio da ima dogovor sa Minskom da raspored "taktičko" nuklearno oružje u Belorusiji, zemlji na vratima EU kojom od 1994. vlada Aleksandar Lukašenko, najbliži Putinov saveznik.

Prema Putinu pripreme za to raspoređivanje treba da počnu već idućeg meseca.

"Tu nema ničeg neobičnog: SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika", rekao je u subotu Putin ruskoj televiziji.

"Dogovorili smo se da i mi to uradimo", dodao je on, rekavši da planira da od 3. aprila "obuči posade" i da 1. jula "završi izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije".

Ta objava podstakla je oštre kritike Zapada, NATO  je osudio "opasnu i neodgovornu retoriku" Rusije dok je Evropska unija zapretila Minsku novim sankcijama ukloliko se realizuje to raspoređivanje.

Ukrajina je u nedelju zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN da se suprotstavi onome što ona naziva "nuklearnom ucenom" Rusije. 

Iako Belorusija ne učestvuje direktno u sukobu u Ukrajini Moskva koristila njenu teritoriji da krene u ofanzivu protiv Kijeva prošle godine.

Putin preti...

Rat u Ukrajini

Vladimir Putin

Rat u Ukrajini

25.03.2023. 23:58

Putin preti...

Vladimir Putin je svoju odluku u subotu motivisao namerom Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nedavno pomenuo jedan britanski zvaničnik.

Putin je pretio da će upotrebiti i tu vrstu municije koja se koristi za probijanje oklopa, ako je Kijev dobije. On je tu vrstu municije nazvao "najopasnijom" jer "generiše ono što se zove radijaciona prašina".

Nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsednika Dmitrija Medvedeva, međutim pretilo je Ukrajini i Zapadu nuklearnim oružjem još od početka ruske ofanzive, 24. februara 2022.

Ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivnu upotrebu nuklearnog oružja, već samo kao odgovor na napad na nju ili njene saveznike, ili u slučaju "ugrožavanja samog postojanja države".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li su ruske rakete uništene na Krimu?
1

Rat u Ukrajini

21.03.2023. 14:00

Da li su ruske rakete uništene na Krimu?

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske krstareće rakete "Kalibr" uništene na poluostrvu Krim.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve