SAD neće da plate 80 miliona dolara duga Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

SAD neće da plate 80 miliona dolara duga Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

EPA-EFE/Oliver Contreras


Sjedinjene Američke Države neće da plate oko 80 miliona dolara koliko duguju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), već će preusmeriti taj novac za plaćanje svog računa u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, izjavio je danas američki zvaničnik.

SAD planiraju da napuste SZO sa sedištem u Ženevi 6. jula 2021. godine, nakon što ga je predsednik Donald Tramp optužio da je postao marioneta Kine tokom pandemije koronavirusa.

Povezane vesti – REZULTATI ZA 15 MINUTA: Amerika odobrila brze testove na koronu

SZO je odbacila Trampove navode, preneo je Rojters.

“Upućujemo vas na naše prethodne izjave da žalimo zbog odluke SAD da se povuče”, navela je portparolka SZO u odgovoru imejlom na zahtev za komentar.

“Čekamo dalje detalje, koje ćemo pažljivo razmotriti”, dodao je on.

Prema zajedničkoj rezoluciji američkog Kongresa iz 1948. godine, Tramp mora da obavesti godinu danas unapred SZO o istupanju SAD iz te organizacije, a Vašington je dužan da plati ono što duguje u tekućoj fiskalnoj godina.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

Zamenica pomoćnika državnog sekretara za organizacione poslove Međunarodnog biroa Stejt departmenta Nerisa Kuk, izjavila je da SAD trenutno duguju SZO nekih 18 miliona dolara za finansijsku 2019. godinu i 62 miliona dolara za finansijsku 2020. godinu.

“Oni zajedno su reprogramirani prema Ujedinjenim nacijama kako bi se platilo redovno dugovanje Ujedinjenim nacijama”, rekao je Kuk, misleći na novac koji je Vašington dužan da plati UN u Njujorku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar