Svet
10.04.2023. 09:02
Beta-AFP

Kina zabrinuta

SAD razarač u Južnom kineskom moru - sloboda plovidbe ili provokacija?

brod, vojni brod
Izvor: EPA / JEROME FAVRE

Američki razarač "USS Milius" sproveo je u nedelju "operaciju slobode plovidbe" u delu Južnog kineskog mora na koji pravo polaže Peking, u vreme kada kineska vojska sprovodi vojne vežbe oko Tajvana. 

"Ova operacija slobode plovidbe poštuje prava, slobode i legalno korišćenje mora", saopštila je američka mornarica, navodeći da je brod prošao blizu ostrva Spratli. 

Spratli su sporna ostrva na koja pored Kine prava polažu i Vijetnam, Tajvan, Filipin i Malezija.

Kina je osudila, kako je nazvala "upad" američkog razarača u deo Južnog kineskog mora na koje ona polaže prava. Peking sporna ostrva Spratli naziva ostrva Nanša. 

"Razarač USS Milius sproveo je ilegalni upad u vode pored grebena Meidži na kineskim ostrvima Nanša, bez odobrenja kineske vojske", rekao je danas portparol južne komande kinske vojske dodajući da su kineske vazduhoplovne snage pratile i nadzirale brod.  

Kina od subote sprovodi trodnevne vojne vežbe oko Tajvana kao upozorenje vlastima tog samoupravnog ostrva posle susreta predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika donjeg doma američkog Kongresa Kevina Makartija. Vežbe nazvane "Ujedinjeni mač" trebalo bi da danas završe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Amerika u Pacifiku steže obruč oko Kine
Džozef Bajden, Riši Sunak, Entoni Albaneze 21.3.2023.

Naoružavanje Australije

21.03.2023. 19:10

Amerika u Pacifiku steže obruč oko Kine

Australija planira da u narednih desetak godina od SAD nabavi tri plus dve nuklearne podmornice tipa "Virdžinija“, dok je dugoročnim planom predviđeno da sa Velikom Britanijom uđe u posao izgradnje sopstvenih podmornica na nuklearni pogon.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve