Svet
07.07.2022. 14:15
Beta/AP

Oštra retorika

"SAD su najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju"

Kina i Amerika
Izvor: Shutterstock

SAD su "najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", saopštila je Kina, nastavljajući svoju oštru retoriku kao odgovor na optužbe SAD za kinesko špijuniranje i pretnje međunarodnom poretku.

Komentari portparola ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijana usledili su dan nakon što su šef FBI i čelnik britanske domaće obaveštajne agencije upozorili poslovne lidere da je Peking odlučan da ukrade njihovu tehnologiju radi konkurentske dobiti.

Pojačani ton dolazi uoči sastanka državnog sekretara SAD Antonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jija u subotu na samitu ministara G20 na Baliju, u Indoneziji.

"Relevantni američki političar je ocrno i napao Kinu", rekao je Džao novinarima na dnevnom brifingu upitan o komentarima direktora FBI Kristofera Reja o ekonomskoj špijunaži i hakerskim operacijama Kine.

"Činjenice su u potpunosti dokazale da su SAD najveća pretnja svetskom miru, stabilnosti i razvoju", rekao je Džao.
 

On je pozvao američkog zvaničnika da zauzme ispravnu perspektivu, sagleda razvoj Kine na objektivan i razuman način i prestane da širi laži i prestane da daje neodgovorne primedbe.

Rej je u u sedištu MI5 u Londonu rekao da vidi da je "kineska vlada ta koja predstavlja najveću dugoročnu pretnju ekonomskoj i nacionalnoj bezbednosti".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina spremna da isporuči delove za avione Rusima
Kina i Rusija

Rat u Ukrajini

17.06.2022. 13:15

Kina spremna da isporuči delove za avione Rusima

Kina je spremna da isporučuje delove za avione ruskim aviokompanijama, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve