Svet
13.10.2021. 09:51
Tanjug

Konačno

SAD u novembru otvaraju i kopnene granice za vakcinisane

aerodrom
Izvor: Shutterstock

SAD će početkom novembra ukinuti ograničenja na svojim kopnenim granicama sa Kanadom i Meksikom za potpuno vakcinisane strane državljane, čime će se okončati ograničenja za neprioritetna putovanja uvedena marta 2020. godine zbog Covid-19 pandemije, potvrdila su Rojtersu dva američka zvaničnika.

Pravila, koja će danas zvanično najaviti američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, odnose se na kopnene granice i trajektne prelaze, a ona su slična zahtevima objavljenim prošlog meseca za međunarodne avio putnike, saopštili su zvaničnici koji nisu želeli da im se otkrije identitet.

Tačan datum početkom novembra, kada će ograničenja biti ukinuta, biće objavljen vrlo brzo, rekao je jedan od zvaničnika.

Kanada je 9. avgusta počela da dopušta potpuno vakcinisanim američkim posetiocima putovanja koja nisu prioritetna.

Zvaničnici iz administracije predsednika Džozefa Bajdena naglasili su da Bela kuća neće ukinuti naredbu koju je doneta u mandatu bivšeg predsednika Donalda Trampa, koja je u suštini onemogućila pristup azilu stotinama hiljada migranata koji pokušavaju da uđu iz Meksika.

Aerodrom
Izvor: Shutterstock

Strani posetioci koji prelaze u SAD kopnenim ili trajektnim putem moraće da budu vakcinisani, ali neće nužno morati da pokažu dokaz o vakcinaciji, osim ako ih carinska služba i granična patrola ne upute na sekundarne inspekcije.

Nasuprot tome, svi putnici koji nisu iz SAD moraju da dokažu vakcinaciju pre ukrcavanja na avio let i pokažu dokaz o nedavnom negativnom testu na Covid-19, dok strani posetioci koji prelaze kopnenu granicu neće morati da pokažu dokaz o nedavnom negativnom testu korona virus.

Američki zastupnici u Kongresu pritiskaju Belu kuću da ukine ograničenja kojima su zabranjena neprioritetna putovanja Kanađanima preko severne američke granice od marta 2020. godine, a mnoge pogranične zajednice teško su pogođene ovakvim zatvaranjem, dok i Meksiko takođe traži od Bajdenove administracije da ublaži ograničenja.

Bela kuća je 20. septembra najavila da će SAD početkom novembra ukinuti ograničenja putovanja avioprevoznicima iz 33 zemlje, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i za većinu država Evrope, koji su u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19.

U petak je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio da će SAD kod međunarodnih putnika prihvati primenu vakcina protiv kovid-19 koje su odobrili američki regulatori ili Svetska zdravstvena organizacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija više nije na ”zelenoj listi” za putovanja
Putovanja, kofer

Evropska unija

08.09.2021. 19:17

Srbija više nije na ”zelenoj listi” za putovanja

Ambasadori zemlja članica EU 27 odobrili su na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve