Svet
14.11.2022. 19:17
Beta/AFP

Evo na šta se odnose

SAD uvele nove sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

SAD su objavile da uvode novu rundu sankcija Rusiji namenjenih da poremete lanac snabdevanja ruskog vojnog aparata i finansijske mreže vezane za Kremlj, među kojima firme u Francuskoj i Švajcarskoj.

Sankcije su uvedene ruskoj kompaniji za elektroniku Milandr i paravan kompanijama u Jermeniji, Tajvanu i u Švajcarskoj vezanim za tu rusku firmu, navodi se u saopštenjima američkog Ministarstva finansija i Stejt departmenta.

"Kao odgovor na neizazvan rat Moskve protiv Ukrajine SAD nastavljaju da remete lance snabdevanja ruske vojske i da nameću velike troškove onima koji pomažu predsedniku Vladimiru Putinu, kao i svima koji podržavaju rusku brutalnost prema njenom susedu", rekao je državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.
 

Vašingon takođe uvodi sankcije članovima porodice ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, koji je već pod ruskim sankcijama, među kojima jednoj od njegovih ćerki Gulnari Kerimovoj koja ima četiri agencije za nekretnine u Francuskoj.

Sankcije su uvedene i švajcarskom državljaninu Lorenu Kacu koji vodi te agencije.

Nove restrikcije uperene su na upravu rusko-malteške aviokompaniju "Emperor Aviation", koja organizuje luksuzna putovanja porodice Kerimov.

Među osobama kojima su uvedene sankcije je Aleksander-Valter Študhalter, koji ima ključnu ulogu u mreži finansiranja Kerimovih, kao i ruski biznismen Murat Alijev i entiteti koji su za njega vezani, navodi se u saopštenjima.

Takođe, još dve kompanije holdinga sa sedištem u Švajcarskoj vezane za Andreja Grigorijeviča Gurijeva, bivšeg ruskog senatora bliskom Vladimiru Putinu, nalaze se na novom spisku.

Američkim sankcijama zamrznuta je moguća imovina tih osoba u SAD i zabranjene su bilo kakve interakcije između njih i američkih ili drugih banaka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji "rade", neka se spremi Belorusija
Sankcije Rusiji

Rat u ukrajini

01.11.2022. 20:05

Sankcije Rusiji "rade", neka se spremi Belorusija

Češki premijer Petr Fijala apelovao je u Pragu posle povratka iz Kijeva da je potrebno da se Rusija još više izoluje sankcijama, a da je za sankcije na redu i Belorusija koja posredno pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve