Vesti
20.10.2022. 13:45
Beta

Šef Delegacije EU

Ne postoji rok da Srbija uvede sankcije Rusiji

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre rekao je da "ne postoji rok koji je dat Beogradu" da uvede sankcije Rusiji, ali da se to pitanje "privlači pažnju" u evropskim prestonicama i Evropskom parlamentu.

"Ne postoji nikakav rok koji je dat Beogradu (da uvede sankcije Rusiji), ali to pitanje privlači veliku pažnju u evropskim prestonicama, u Evropskom parlamentu i uopšte u Briselu, jer je to pitanje koje se tiče budućnosti celog kontinenta, naše bezbednosti i našeg prosperiteta", kazao je Žofre za nedeljnik "Vreme".

Prema njegovim rečima, Evropska komisija je u ovogodišnjem izveštaju utvrdila da je Srbija po pitanju usklađivanja spoljne i bezbednosne politike nazadovala ali da se "oni nadaju da će se u potpunosti priključiti zajedničkom suprotstavljanju ruskoj agresiji".

"EU ceni to što je Srbija u nekoliko navrata u Generalnoj skupštini UN-a glasala zajedno sa članicama EU, da je sa 142 zemlje osudila ilegalnu rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, pa su uz izolovanu Rusiju ostale samo četiri države. Ali bismo svakako voleli da vidimo više od toga, i u tom pogledu postoje očekivanja i u svim evropskim prestonicama i u Briselu", istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.
 

On je ponovio da pitanje usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU nije novo, već je prisutno od samog početka pristupnih pregovora.

Kako je naveo, iz EU razumeju razloge i motivaciju odluka koje donosi Srbija jer je u "specifičnoj" situaciji - energetski zavisna od Rusije, sa otvorenim pitanjem Kosova i rasprostranjenom naklonošću stanovništva prema Rusiji ali je dodao da je Srbija "sama uvrdila pristupanje EU kao svoje strateško opredeljenje".

"Naravno da vlada svake države članice EU promoviše interese svojih građana, zbog toga su izabrane i to je potpuno legitimno. Pitanje je, međutim, u koji kontekst stavljate sopstveni interes, i ne mislim da postoji kontradiktornost između naših očekivanja i toga da srpska vlada promoviše interese Srbije jer je, po mom mišljenju, njen interes u evropskom kontekstu", rekao je Žofre.

On je dodao da je Srbija evropski put izabrala "pre mnogo vremena" i da su ishodi tog izbora već vidljivi u državi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija se sprema na neminovno uvođenje sankcija Rusiji"
srbija i rusija

Komersant

17.10.2022. 14:43

"Srbija se sprema na neminovno uvođenje sankcija Rusiji"

Oštri zapadni zahtevi Srbiji da uvede sankcije Rusiji izgleda da su imali efekta, pošto se Beograd sprema na neminovno uvođenje kaznenih mera Moskvi, piše moskovski dnevnik Komersant.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve