Svet
27.09.2023. 17:00
Boško Vukčević

Trilateralna saradnja

Saradnja Rusije, Belorusije i S. Koreje: Blef ili "osovina zla"

Kim Džong Un, 11.9.2023.
Izvor: EPA/ KCNA / KCNA

Lider Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je trilateralnu saradnju Rusije, Belorusije i Severne Koreje. On je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u crnomorskom letovalištu Soči, istakao da bi Minsk mogao da se pridruži naporima Moskve da oživi stari savez sa Severnom Korejom.

"Mislim da možemo da razmišljamo o trilateralnoj saradnji. Severna Koreja, Rusija… Znam da Korejci imaju veliki interes za saradnju sa Rusijom."- rekao je Lukašenko.

On je dodao da smatra da bi u takvoj situaciji moglo da se nađe posla i za Belorusiju.

"Uzimajući u obzir probleme koji postoje i sveobuhvatnu situaciju, Belorusija bi mogla tu da ima posla",  istakao je Lukašenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin se, samo dva dana pre satsanka sa Lukašenkom u Sočiju, susreo sa liderom Severne Koreje Kim Džon Unom na kosmodromu Vostočni, na dalekom istoku Rusije. Nakon sastanka sa Putinom, Kim  je nastavio svoje putovanje po Rusiji posetom fabrici aviona u Komsomolsku na Amuru, oko 6.500 kilometara istočno od Moskve, gde je obišao fabriku aviona i izbliza razgledao kokpit modernog ruskog borbenog aviona "Su-57" i posmatrao probni let aviona "Su-35". Obišao je i rusku luku Vladivostok i imao priliku da razgleda ratne brodove ruske Pacifičke flote, kao i da poseti tamošnji univerzitet. Celokupna Kimova poseta Rusiji sugeriše da je vojna saradnja dve zemlje na dnevnom redu, prenosi "Politiko".

Ipak, uprkos zabrinutosti Zapada, poseta je završena bez ikakvih velikih najava ili uspostavljanja ili potpisivanja bilo kakvih ugovora o vojnon saradnji.

Sa druge strane, Putin je u svojim izjavama nakon sastanka sa Kim Džon Unom, bio jako dvosmislen. On je, odmah nakon sastanka sa Kim Džong Unom, istakao da će se Rusija pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija o trgovini oružjem sa Severnom Korejom.

"Mi nikada ništa ne kršimo, a u ovom slučaju nemamo nameru da bilo šta prekršimo"  rekao je Putin, a zatim odmah i dodao:

"Ali svakako ćemo tražiti mogućnosti za razvoj rusko-severnokorejskih odnosa", naglasio je Putin.

Rusiki predsednik nije apriori isključio vojnu saradnju sa Severnom Korejom, rekavši da ona ostaje na dnevnom redu.

Upravo to je ono što zabrinjava Zapad, piše britanski "Gardijan".

Sjedinjene Američke države i njeni saveznici veruju da će Kim verovatno Rusiji isporučivati municiju u svrhu njenog rata protiv Ukrajine u zamenu za dobijanje naprednog oružja ili tehnologije od Moskve.

Britanski Gardian piše da je Kim zainteresovan za rusku vojnu i vazduhoplovnu tehnologiju, uključujući pomoć Rusije u lansiranju sopstvenih špijunskih satelita, kao i za tehničku pomoć severnokorejskom programu balističkih projektila. List dalje navodi da Severna Koreja takođe traži hranu i humanitarnu pomoć zbog nestašice hrane koja je počela zbog režima izolacije zbog Kovid-a.

Takvim bi dogovorom Rusija prekršila sankcije UN protiv Pjongjanga koje zabranjuju bilo kakvu trgovinu oružjem sa Severnom Korejom, nastavlja dalje "Gardijan".

Sedmi susret Putina i Lukašenka ove godine

Samo dva dana nakon sastanka sa Kim Džong Unom, Putin se susreo sa beloruskom liderom Aleksadrom Lukašenkom. Bio je to njihov sedmi susret ove godine.

Lukašenko je zdušno stao uz Moskvu u suobu sa Ukrajinom. Dozvolio je Kremlju da koristi belorusku teritoriju za slanje trupa u Ukrajinu u februaru 2022. i da postavi taktičko nuklearno oružje na njenoj teritoriji. Sa druge strane, Lukašenko je naglasio da se njegova zemlja neće pridružiti borbama u Ukrajini.

Na samom početku sastanbka Putina i Lukašernka, ruski predsednik je izjavio:

"Želeo bih da vas obavestim o razgovoru o situaciji u regionu, koja je bila veoma važna, i da se dotaknem najakutnijeg pitanja, situacije u Ukrajini", rekao je Putin na početku sastanka.

Zapadne države osudile su umešanost Belorusije u rat protiv Ukrajine, a Evropski parlament je ove nedelje nazvao Lukašenka “saučesnikom“ u zločinima koje je počinila Rusija, piše "Politiko".

"Gardijan" prenosi da je Evropski parlament pozvao Međunarodni krivični sud (ICC) da izda nalog za hapšenje beloruskog lidera.

U rezoluciji koju su usvojili evrospki poslanici u Strazburu navodi se da je Lukašenko “omogućio“ ruski rat u Ukrajini i da snosi “direktnu odgovornost“ za smrt i razaranja koja su usledila.

Evropski parlament je, takođe, optužio Lukašenka za pomaganje Rusiji u nasilnoj deportaciji dece iz Ukrajine u Rusiju. Na osnovu ovih ioptužbo je Međunarodni krivični sud već izdao nalog za hapšenje Putina i ruskog komesara za decu Mariju Lvovu-Belovu, a sada se slična sudbina osmehuje i Lukašenku.

Komentarišući ove posete istraživač i rukovodilac centra za stratešku analizu Darko Obradović kaže da najava beloruskog predsednika o trojnoj osovini Severna Koreja-Rusija-Belorusija u mnogome liči na retorički, a ne suštinski potez.

"Status Severne Koreje od 1953. godine uslovljen je ruskom podrškom, da bi vremenom na scenu stupila i komunistička Kina koja je preuzela primat nad upravljanjem Narodne radničke partije Severne Koreje",  objašnjava Obradović.

Dodaje da kako bi se razumela očekivanja od ovog samita Putin-Kim važno je razumeti obrazac ponašanja dvojice lidera i država.

"Od 2006. godine kada su zavedene prve rigorozne sankcije Sverenoj Koreji, Pjongjang ima oprobanu matricu eskalacije u cilju održavanja aktivnosti u međunarodnoj areni. Provokacije koje je sprovodio Pjongjang obično bi rezultirale sastancima na visokom nivou  u cilju deeaskalacije", pojašnjava Obradović.

On sitiče da je po pitanju sankcionisanja Severne Koreje vladao globalni konsensuz nosilaca veta sve do 2022. godine kada su Kina i Rusija blokirale novi paket sankcija.

Namera za održavanje ovog samita leži u sličnom obrascu kog se drži i Rusija, smatra Obradović.

"Podsetimo se energetske ucene, blokiranja hrane i nuklearne ucene svaki put je Rusija stvarnom ili retoričkom eskalacijom tražila određene ustupk, a u prvom redu sprečavanje dalje isporuka vojne pomoći Ukrajini", istakao je Obradović.

Dodao je da u ovom trenutku intenzivan diplomatski saobraćaj između Rusije i Severne Koreje ukazuje da postoji opravdan interes, jer prethodnih decenija nije bilo toliko zainteresovanosti iz Moskve.

Analitički centri koji prate otvorene izvore ukazuju na satelitske snimke transporta oružja i goriva što dovode u vezu sa opremanjem “Vagnera“.

Sa međunarodne tačke gledišta bilo kakva razmena ili trampa oružja između Severne Koreje i Rusije predstavlja kršenje sankcija Saveta Bezbednosti UN. Otvoreni izvori ukazuju da ne postoji čak ni dovoljno razvijen promet između ove dve države i sadašnje aktivnosti opisuju kao robno-robnu razmenu.

"Severna Koreja, Rusija i Belorusija imaju zajednički imenitelj u samodržačkim vladarima koji celokupan sistem podređuju sopstvenom opstanku. Ova zajednička crta svakako predstavlja kohezivni faktor u njihovim odnosima ali i ograničenje u pogledu preduzimanja kolektivnih akcija.  Aktivnosti Severne Koreje usko su usmerene na prioritet ponovnog 'ujedinjenje' sa Južnom Korejom pri čemu ne isključuju ni nasilne akcije, uz imperativni zadatak opstanka vladajuće 'dinastije' Kim. Slična je situacija i sa Rusijom i Belorusijom ni jedna od ovih država ne prelazi granicu sopstvenog opstanka", kaže Obradović.

On podbvlači da trilateralna osovina, ukoliko se kreira, neće predstavljati rešenje ključnog problema koji muči Rusiju, a to je ekonomska izolacija.

"Isporuka municije je indikator lošeg stanja u ruskoj vojsci i vojnoj industriji. Trilateralna osovina izgleda grandiozno kada se gleda na karti sveta dok suštinski okuplja tri međunarodno potpuno izolovana lidera sa ambicijama da menjaju svet i osvajaju okolne države", smatra Obradović.

Saradnja Severne Koreje i Rusije izaziva kineski status regionalne sile. Nije nepoznanica da je Kina ilegalno podržavala severnokorejski nuklearni program i zaslužna je za njegov razvoj.

"Putin uz pomoć Lukašenka podiže strateški ulog stvarajući u izgled opasnost od transfera satelitske i raketne tehnologije Pjongjangu nadajući se da na takav način može uticati na politički Zapad. Na ovim tragovima treba posmatrati trenutnu posetu Sergeja Šojgua Teheranu. Rusija je uverena da može igrati na kartu potencijalnog transfera tehnologije u zamenu za ustupke od strane Zapada samo sa jednim ciljem stopiranja isporuke oružja za ukrajinsku samoodbranu. Rusija poručuje sledeće - ako vi isporučujete oružje Ukrajini mi imamo pravo da nuklearno i kosmički ojačamo Pjongjang i Teheran. Zapdni stratezi moraju iznedriti adekvatnu strategiju na ovaj izazov. Sama činjenica da Vladimir Putin nije suspendovao sankcije Saveta Bezbednosti dodatno pogoršava sam status Rusije, ali je i neprijtna situacija za Kinu, jer Kina kao neko ko pretenduje da predvodi globalni poredak mora demonstrirati sposobnost u pogledu sprovođenja sankcija za koje je i sama glasala. Rusija je imala dva izbora ili će suspendovati sankcije ili ih neće kršiti ovako međunarodni partneri ne mogu znati šta da očekuju od Rusije čime je rusko “veto“ izubio snagu i uticaj koje je imao u prethodnom periodu", ističe Obradović.

On zaključuje da Severna Koreja raspolaže sa milion i po vojnika i 34. je rangirana vojna sila, Južna Koreja se rangira kao 6. vojna sila, celokupan sukob ima potencijal da uvuče i Japan i SAD u direktni vojni obračun.

Celokupnu diplomatsku aktivnost trojice lidera treba posmatrati kao svojevrstan riskantni blef sa opasnim posledicama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Putin u Sočiju: "Moguć savez sa Severnom Korejom"
1

Očekivano

15.09.2023. 16:25

Putin u Sočiju: "Moguć savez sa Severnom Korejom"

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa svojim saveznikom, predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom koji je nagovestio da bi Minsk mogao da se pridruži nastojanjima Moskve da stari savez sa Pjongjangom oživi posle ovonedeljnog sastanka Putina i severnokorejskog vođe Kima Džonga Una.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve