Svet
27.12.2022. 17:10
Beta

Prozvao Zapad i Ukrajinu

Oštre reči Sergeja Lavrova

1
Izvor: Beta / POOL REUTERS / Evgenia Novozhenina

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da Ukrajina mora da ispuni zahtev Moskve o "demilitarizaciji i denacifikaciji", kao i da otkloni vojnu pretnju Rusiji, ili će u suprotnom "ruska vojska rešiti to pitanje".

Lavrov je takođe optužio Zapad da podstiče rat u Ukrajini da bi oslabio Rusiju i rekao da od Kijeva i Vašingtona zavisi koliko će sukob trajati.

"Što se tiče trajanja sukoba, lopta je na strani režima u Kijevu i Vašingtona koji ih podržava. Mogu da zaustave besmisleni otpor svakog trenutka", rekao je Lavrov za rusku agenciju TASS, prenosi AP.

Lavrov nije precizirao kako će ruska vojska ostvariti svoje ciljeve demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine - što je navedeno kao cilj invazije kada je počela u februaru.

Rusija tvrdi da je ukrajinska vlada pod velikim uticajem radikalnih nacionalističkih i neonacističkih grupa, što Ukrajina i Zapad odbacuju.

Lavrov je upozorio da bi dalja podrška Zapada Ukrajini mogla dovesti do direktne konfrontacije.

"Stalno upozoravamo naše protivnike na Zapadu o opasnostima njihovog kursa za eskalaciju ukrajinske krize", rekao je on, dodajući da "rizik da bi situacija mogla da izmakne kontroli ostaje visok".

Dodao je da je strateški cilj SAD i njihovih saveznika u NATO da pobede Rusiju na bojnom polju kako bi "značajno oslabili ili čak uništili" tu zemlju.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba u intervjuu za AP rekao je dan ranije da njegova vlada želi samit kako bi se okončao rat, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati.

AP ocenjuje da izjave ministara pokazuju "koliko bi svaki pokušaj okončanja rata mogao biti složen i težak".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve