Svet
22.11.2021. 12:05
Tanjug

"Želimo mir u regionu"

Si Ðinping: Nećemo maltretirati svoje manje susede

Si Đinping 22.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Andy Wong

Kineski lider Si Ðinping je izjavio da njegova zemlja neće tražiti dominaciju nad jugoistočnom Azijom niti će maltretirati svoje manje susede, usred kontinuiranih trvenja oko Južnokineskog mora.

Si je to rekao tokom virtuelne konferencije sa članicama Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), održane povodom obeležavanja 30. godišnjice odnosa između Kine i te grupacije, prenosi agencija AP.

“Kina se odlučno suprotstavlja hegemonizmu i politici moći. Želi da održi prijateljske odnose sa susedima i da zajednički neguje trajni mir u regionu i apsolutno neće tražiti hegemoniju niti će maltretirati manje”, poručio je Si, a prenosi kineska novinska agengija Sinhua.

Sijeva izjava usledila je nekoliko dana nakon što su brodovi kineske obalske straže blokirali i upotrebili vodene topove protiv dva filipinska broda za snabdevanje trupa te zemlje u Južnokineskom moru, primoravši ih da se vrate.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte osvrnuo se na incident u svom obraćanju, osudivši akcije Kine.

“Sa velikom zabrinutošću gledamo i na druge slične događaje. To ne govori dobro o odnosima između naših naroda i o našem partnerstvu”, izjavio je Duterte.

On je pozvao Kinu da poštuje Konvenciju Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu iz 1982. godine kojom se utvrđuju pomorska prava i suverena prava nad morskim zonama, zajedno sa haškom arbitražnom presudom iz 2016. godine kojom je zaključeno da Kina nema pravne osnove za polaganje “istorijskih prava” na ostrva u Južnokineskom moru.

Kina je, međutim, odbila da prizna presudu.

Dvoje diplomata je navelo i da Mjanmar, članica ASEAN-a, nije bila zastupljena na današnjem sastanku, nakon što je vojna vlada te zemlje odbila da dozvoli izaslaniku ASEAN-a da se sastane sa svrgnutom liderkom Aung San Su Chi i drugim uhapšenim političarima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kineski problem koji ostatak sveta ne može da ignoriše
Gradilište, gradnja

Tržište nekretnina u Kini

03.10.2021. 13:05

Kineski problem koji ostatak sveta ne može da ignoriše

Zašto svet ne može da ignoriše ono što se događa na tržištu nekretnina najmnogoljudnije nacije, gde najveći privatni igrač na tržištu nekretnina duguje 305 milijardi dolara, naspram svog kapitala koji se procenjuje na 355 milijardi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve