Svet
09.10.2021. 20:05
Tanjug

Na silu ili ne?

Si Ðiping: Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom

Si Điping, 9. 10. 2021.
Izvor: EPA / ROMAN PILIPEY

Nakon sedam dana napetosti sa Tajvanom, kineski predsednik Si Ðinping obećao je da će se ostvariti "ponovno ujedinjenje" sa tim ostrvom koje Peking smatra otcepljenim delom Kine, ali nije direktno pomenuo upotrebu sile.

Tajvan je izložen sve većem vojnom i političkom pritisku Pekinga da prihvati suverenitet Kine, ali se Tajpej obavezao da će braniti svoju slobodu i da samo narod Tajvana može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi Rojters.

Govoreći u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Si je rekao da kineski narod ima "slavnu tradiciju" u suprotstavljanju separatizmu.

"Separatička nezavisnost Tajvana najveća je prepreka za ponovno ujedinjenje sa maticom. Istorijski zadatak potpunog ponovnog ujedinjenja (Tajvana) sa maticom mora biti ispunjen i definitivno će biti ispunjen", izjavio je kineski predsednik na godišnjicu revolucije kojom je 1911. godine srušena poslednja kineska carska dinastija.

Vazduhoplovne snage kineske armije su od 1. oktobra vršile upade u zonu dejstva tajvanske PVO sa oko 150 aviona tokom četiri uzastopna dana, ali od tada više nije bilo sličnih aktivnosti kineskog ratnog vazduhoplovstva.

Iz Tajpeja poručuju da su nezavisna država koja se zove Republika Kina, što je zvanično ime Tajvana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina smanjuje broj abortusa
Kina koronavirus

Nova odluka

27.09.2021. 13:50

Kina smanjuje broj abortusa

Kina će ograničiti broj abortusa koji nisu iz zdravstvenih razloga, saopštila je kineska vlada dodajući da je ova mera usmerena na popravljanje "reproduktivnog zdravlja žena".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve