Svet
02.03.2023. 16:00
Beta

Lideri Kine i Belorusije

Si i Lukašenko nakon sastanka: Veliko interesovanje za mir u Ukrajini

1
Izvor: BETA/ Xinhua / Zhai Jianlan

Lideri Kine i Belorusije, Si Đinping i Aleksandar Lukašenko, izrazili su izuzetno veliko interesovanje za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, javio je BBC.

Si i beloruski lider Lukašenko koji je bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina izdali su saopštenje posle razgovora u Pekingu.

Lukašenko je rekao da Belorusija "u potpunosti podržava" plan Pekinga za okončanje rata u Ukrajini.

Kina i Belorusija su "izrazile duboku zabrinutost" zbog sukoba i pokazali "izuzetno veliko interesovanje za što skorije uspostavljanje mira u Ukrajini", javila je beloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je pomogao ruskom lideru u ratu u Ukrajini, a neki analitičari vide njegovo putovanje u Peking kao još jedan znak zbližavanja Kine sa Rusijom i njenim saveznicima, navodi BBC.

Beloruski lider je pohvalio mirovni plan Kine.

Lukašenko je rekao da "u potpunosti podržava inicijativu o međunarodnoj bezbednosti" koju je iznela Kina, objavili su saradnici beloruskog predsednika.

Kineski lider je pozvao na odbacivanje "mentaliteta hladnog rata", navodi se u saopštenju posle sastanka sa Lukašenkom.

Si je dodao da zemlje "treba da prekinu politizaciju" svetske ekonomije i da "postupaju u cilju prekida vatre, prekida rata i u cilju mirnog rešenja" sukoba.

Lukašenkova poseta Kini usledila je nakon unapređenja statusa odnosa Kine i Belorusije u septembru, nekoliko meseci posle pokretanja rata u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta bi nateralo Belorusiju da uđe u rat sa Ukrajinom
belorusija

Ruski saveznik

24.02.2023. 18:15

Šta bi nateralo Belorusiju da uđe u rat sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ne krije da će pomagati Rusiji i da će joj ustupiti svoju teritoriju za napade na Ukrajinu, ali za sada još ne planira da se direktno uključi u rat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve