Svet
06.10.2021. 19:05
Tanjug

Kandidat za predsednika

Sin bivšeg diktatora: "Biću lider koji će ujediniti zemlju"

Ferdinand Markos Mlađi 6.10.2021.
Izvor: EPA / MARK R. CRISTINO

Sin nekadašnjeg diktatora Filipina Ferdinanda Markosa najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2022. godine.

Ferdinanad Markos Mlađi, poznatiji kao Bongbong, najavio je svoju kandidaturu u video snimku na Facebooku, u kojem je obećao da će biti lider koji će ujedinjiti zemlju.

Markos Mlađi (64) je saveznik aktuelnog predsednika Rodriga Dutertea, koji je objavio da će se na kraju mandata povući iz politike i da se neće kandidovati sa potpredsednika države, s obzirom na to da nema pravo na još jedan šestogodišnji predsednički mandat.

Ferdinand Markos Mlađi 6.10.2021.
Izvor: EPA-EFE/ROUELLE UMALI / POOL

Ferdinand Markos Stariji vladao je Filipinima 20 godina, dok nije zbačen 1986. godine.

Diktatorska ovlašćenja preuzeo je 1972, godinu dana pre isteka svog drugog mandata, kada je Filipine stavio pod vojnu vlast, zatvorio kongres, naredio hapšenje političkih protivnika i vladao uz pomoć dekreta.

Njegovu vladavinu obeležilo je mnoštvo pogubljenja van pravosudnog sistema i mučenja protivnika. Svrgnut je u narodnom ustanku koji je podržala vojska, a umro u egzilu na Havajima 1989. godine.

Markos Mlađi se već dugo bavi politikom. Bio je senator od 2010. do 2016. godine, kada je tesno izgubio u trci za potpredsednika zemlje. On je poslednji u nizu političara koji su najavili da nameravaju da se kandiduju za predsednika, nakon što su to učinili Duterteova ćerka i gradonačelnica grada Davao Sara Duterte, kao i bivši svetski šampion u boksu, Mani Pakajo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada bi izbori u Srbiji bili sad rezultat bi bio sledeći...
izbori, glasanje

"Faktor plus"

29.09.2021. 16:05

Kada bi izbori u Srbiji bili sad rezultat bi bio sledeći...

Kada bi parlamentarni izbori bili održani u narednu nedelju 3. oktobra, Srpska napredna stranka osvojila bi 58 odsto glasova, a aktuelni cenzus od tri posto glasova prešle bi još četiri stranke, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus".
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
5°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve