SKANDAL O KOJEM HRVATSKA ĆUTI: Da li je Plenković novi Sanader?

SKANDAL O KOJEM HRVATSKA ĆUTI: Da li je Plenković novi Sanader?


Mesecima već, tačnije od kraja maja, Hrvatsku potresa korupcionaška afera, u koju su uključeni mnogi državni funkcioneri, ali i preduzetnici, teška nekoliko miliona evra.

Ono što za sada niko ne spominje, ali se mnogi to pitaju, jeste koliko daleko ta afera seže, odnosno da li njen trag vodi do samog vrha države, ali i vladajuće Hrvatske demokratske zajednice – tačnije do samog premijera i lidera HDZ-a Andreja Plenkovića?

Da li će posle Ive Sanadera još jedan predsednik hrvatske vlade udobni kabinet premijera u Banskim dvorima u budućnosti zameniti znatno manje udobnom ćelijom zatvora u Remetincu? O čemu je zapravo reč.

Krajem maja bivša gradonačelnica Knina i tadašnja državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave Josipa Rimac uhapšena je pod sumnjom da je jedna od ključnih ličnosti afere „poljoprivredna zemljišta“, a koja je zapravo samo jedan krak znatno veće afere “vetroelektrane”.

Pod lupom je, naime, planirana gradnja vetroelektrana kod Knina u periodu kada je na čelu ovog grada bila upravo Josipa Rimac.

Ono što je posebna pikanterija u celoj aferi jesu transkripti razgovora Rimčeve sa raznim osobama, a koje objavljuje zagrebački nedeljnik “Nacional”.

Povezane vesti – Poslednji Srbin u Hrvatskoj

Ovaj nedeljnik je, naime, objavio transkripte tajno snimljenih razgovora bivše kninske gradonačelnice u vezi sa aferom “vetroelektrane”.

Bubica postavljena u njenom autu 31. marta snimila je, prema pisanju “Nacionala”, Josipu Rimac dok sagovorniku objašnjava kako se SMS-om može doći do Plenkovića i kako utiče na strateške odluke vlade.

“Ako ću ja biti u zatvoru, onda bi tu trebalo biti pola vlade”, poručila je iz pritvora bliskoj osobi Josipa Rimac. Kako piše “Nacional”, u tajno snimanim razgovorima spominju se ministri Tomislav Ćorić (sada ministar privrede i održivog razvoja, a u prethodnom mandatu za zaštitu životne sredine), Mario Banožić (aktuelni ministar odbrane, prethodno ministar državne imovine) i Marija Vučković (ministarka poljoprivrede u oba saziva).

 EPA-EFE/JULIEN WARNAND

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Plenković u ponedeljak je tek kratko poručio kako se u njegovom mobilnom telefonu nalaze kontakti dve hiljade osoba, te da „ima jako puno ljudi koji mu mogu poslati poruku“.

Ništa konkretnije, naravno, na tu temu nije više rekao.

A o tome koliko je efikasna u svojim nezakonitim poslovima bila Josipa Rimac govore možda i drugi transkripti njenih razgovora, a koje prenosi “Nacional”.

“Ja sam potrošio na HDZ sigurno šest miliona evra. Ti si jedina rekla ’biće napravljeno’. Ja šok doživeo“, ovako je, prema pisanju ovog nedeljnika, preduzetnik Ante Sladić hvalio Josipu Rimac koja je iza leđa naivne ministarke Marije Vučković, zbog Sladićevih interesa menjala ključne vladine uredbe uz pomoć svoje mreže i dekana Agronomskog fakulteta Zorana Grgića.

A o njemu je Sladić Josipi Rimac rekao: “Nema što im nisam napravio – i pomirio ih na faksu, napunio para, očistio odnose, riješio njihove imovinske odnose, ja ne znam više šta…”

Novootkriveni transkripti razgovora koje je bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac vodila u svom automobilu s raznim osumnjičenima u aferi “poljoprivredna zemljišta”, u drugom kraku afere “vetroelektrane”, otkrivaju još dramatičniju sliku njene “ženske mreže” uz pomoć koje je pripremala teren za veliku pljačku novca iz državnih fondova vrednu možda čak i više desetina miliona evra.

Povezane vesti – Novo hrvatsko prekrajanje istorije?

Ti razgovori pokazuju, konstatuje “Nacional”, da je ministarka Vučković ili potpuno nesposobna da primeti šta joj se radi iza leđa ili je i sama nesvesno deo te korupcijske mreže, u kojoj je jedan od ključnih profitera državnih miliona trebalo da bude “jedan vrlo osebujan teolog prerastao u poljoprivrednog poduzetnika, spreman da u tu cijelu operaciju uloži milijune eura mita, od čega je nešto bio već i dao“.

Kako tvrde, Vučkovićeva je blisko sarađivala sa ženama koje su bile na direktnoj vezi sa Josipom Rimac.

“Prva je bila njena šefica kabineta Ružica Njavro, druga Anita Validžić, koja je bila savetnica ministarke, a radi se i o supruzi pomoćnika ministra privrede i održivog razvoja, a ranije zaštite životne sredine Tomislava Ćorića“, piše „Nacional“. U drugom delu transkripta Sladićevog razgovora sa Rimčevom vidi se i da je ona iza leđa ministarke Marije Vučković zbog Sladićevih interesa menjala ključne vladine uredbe.

Transkripti otkrivaju da je Sladić već hrpu novca dao samom HDZ-u, ali i koje je sve usluge učinio i kome da bi došlo do promene te uredbe koja mu je trebala.

Iz transkripata koje je objavio „Nacional“ vidi se i kako je Sladić vrlo često govorio Rimčevoj „neka bude blagoslovljena“ ili „Bog ti da, ljubim te”.

“Bila sam s našom prijateljicom. Marija je nju stavila u skrivenu kopiju. Maksimalno ju je isforsirala, uverila da se treba s dekanom čuti, da je on važan, da će joj on pomoći, on je sada u najužem timu“, deo je razgovora Josipe Rimac sa Sladićem.

Josipa Rimac uhapšena je 29. maja, a mesec dana kasnije produžen joj je istražni zatvor na još 60 dana zbog opasnosti da može uticati na svedoke.

Prema pisanju „Večernjeg lista“, Josipa Rimac prvoosumnjičena je u toj priči, u kojoj je svoj politički uticaj i poziciju koristila kako bi one na stranačkoj hijerarhijskoj lestvici ispod sebe navela da naprave nešto čime bi se išlo u korist trećim osobama. Za takvu „pomoć“ od preduzetnika kojima je „pomagala“ tražila je novac pa čak i da se na njeno ime prepiše građevinsko zemljište.

Osumnjičena je, pored ostalog, i da je na taj način pomogla preduzetnicima Milenku Bašiću, Draganu Stipiću, Anti Sladiću i Josipu Ravliću u poslovima s vetroelektranama i poljoprivrednim subvencijama.

U velikoj policijskoj akciji, kojom je obuhvaćeno više osoba, tada je privedeno niz istaknutih državnih funkcionera, a među kojima je bio i šef „Hrvatskih šuma“ Krunoslav Jakupčić.

Social Network Post 1920x10802 (14)

Ko je inače Josipa Rimac? U Hrvatsku demokratsku zajednicu učlanila se još 1996. godine, čim je napunila 16 godina. A već 2005. godine postala je najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj.

S godinama je rasla na raznim funkcijama u stranci. Stranačka joj je karijera procvetala u doba Tomislava Karamarka, kad su je nazivali kraljicom HDZ-a. No, kako njegova slava nije dugo trajala, tako je izbledela i zvezda Josipe Rimac. Počela su sve glasnija šuškanja o skupoj kući, pa su se spominjala razna bahaćenja, nameštanje poslova sestrama i slični marifetluci.

Prvo posledica bila je ta da se nije našla na listi za izbore za Sabor. A potom je dotučena na lokalnim izborima kad je izgubila od nezavisnog kandidata. A pre toga su je smatrali „alfom i omegom Knina“.

Ipak, da ne bi ostala kratkih rukava, pobrinuo se premijer Andrej Plenković i smestio je u Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića. On je otišao zbog afere, a ona je na poziciji ostala uprkos aferi.

Postavljalo se i pitanje da li je pogrešno u imovinskoj karti prijavila da joj je suprug vlasnik kuće, a ne tri stana u toj kući. Vrhovni sud je presudio u njenu korist i utvrdio da nije bila u sukobu interesa.

Nekretninom se bavio i USKOK, pa je zbog sporne kuće osuđena načelnica Uprave u Ministarstvu regionalnog razvoja, prijateljica Josipe Rimac, koja je njenom suprugu bespravno dala stan. Bračnom paru nije se sudilo što su stan bespravno dobili. Pravosnažnog epiloga još nema.

Josipa Rimac poznata je i po tome da ne štedi na garderobi i aksesoarima. Voli luksuzne komade, pa je jednom primećena s torbicom vrednom skoro 3.000 evra.

“Večernji list” piše i da je priča koja je dovela do hapšenja Josipe Rimac i još 12 osoba, među kojima su i bliski saradnici dvoje aktuelnih HDZ-ovih ministara, klasična hrvatska priča u kojoj se prepliću ekonomija, politika, stranačka podobnost, nepotizam i korupcija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar