Svet
19.12.2022. 12:25
Beta

Američka vojna industrija

Skoro 300 američkih borbenih vozila na prostoru bivše Jugoslavije

oklopno vozilo
Izvor: Shutterstock

Američka vojna industrija sve je više prisutna na prostoru bivše Jugoslavije pa je tako od šest država nastalih raspadom federacije polovina već nabavila ukupno oko 300 savremenih američkih borbenih vozila JLTV "Oškoš".

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora naručile su ukupno 294 vozila pod nazivom JLTV (Joint Light Tactical Vehicle), koja se u američkoj vojsci koriste od 2016. godine i koja se sve više probijaju do korisnika, primarno među NATO članicama.

Slovenci su 13. decembra zvanično predstavili 38 JLTV koja su naoružana i predata u jedinice. Planirano je da se do kraja 2024. nabavi 129 JLTV.

Armija Severne Makedonije (ARSM) letos je dobila prvih šest komada od početne tranše od 33 JLTV. Prema dugoročnom planu nabavki za ARSM predviđeno je da se od "Oškoša" pribavi 98 JLTV u raznim varijantama.  
 

"Vojska Crne Gore (VCG) je otišla najdalje sa osvajanjem JLTV jer su pripremili vod tih vozila za svoj kontigent koji će u januaru 2023. godine da uđe u NATO borbenu grupu u misiji 'Pojačane budnosti' u Bugarskoj. Crna Gora je naručila 67 JLTV od kojih je prvih 20 primljeno 2020. godine. Iduće godine završeva se prijem nove tehnike", navodi se u tekstu.
 

Portal navodi da su ta vozila u sve tri zemlje bivše Jugoslavije smeštena u jedinicama koje su deklarisane za misije koje vodi NATO. Slovenci imaju dve takve borbene grupe, Makedonci jednu a Crnogorci dve čete.

JLTV "Oškoš" je lako oklopno modularno vozilo koje, u zavisnosti od zadatka, može biti opremljeno raznim vrstama naoružanja i druge opreme, od teških ili pešadijskih mitraljeza, automatskih bacača granata, protivoklopnih vođenih raketa pa čak i minobacača kalibra 120 milimetara.

JLTV se proizvodi i u verziji sanitetskog ili komandnog vozila.

"Oškoš" ima četiri člana posade - vozač, komandir, nišandžija i vezista. Može da ostvari maksimalnu brzinu od 113 kilometra na sat, masa vozila je 6,35 tona a korisna nosivost 1,58 tona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Japan duplira vojni budžet
1

Do 2027.

16.12.2022. 12:42

Japan duplira vojni budžet

Japanska vlada odobrila je radikalnu reviziju odbrambene doktrine u okviru koje se predviđa da udvostruči vojni budžet sa oko jedan, na dva odsto BDP-a do 2027. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve