Svet
30.05.2024. 17:09
Beta

(Ne)očekivano

Još jedna država je priznala nezavisnost Palestine

Palestina
Izvor: Shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB

Vlada Slovenije je donela odluku da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu i uputila je parlamentu na potvrdu, izjavio je premijer Robert Golob u Ljubljani.

Golob je posle sednice vlade rekao da je rešenje po modelu dve države - Izraela i Palestine, "način da se postigne mir" i da odluka njegovog kabineta "nije uperena ni protiv koga".

Predsednica slovenačkog parlamenta Urška Klakočar Zupančič najavila je da će Državni zbor u utorak raspravljati o odluci vlade da prizna palestinsku državu, prenosi agencija STA.

Tu odluku prvo mora da razmotri spoljnopolitički odbor Državnog zbora, koji će se sastati u ponedeljak.

Ako parlament potvrdi odluku vlade, time će biti završen proces slovenačkog priznavanja palestinske države.

Bivši slovenački premijer Janez Janša, predsednik nacionalističke Slovenačke demokratske stranke, kritikovao je vladu zbog odluke da prizna Palestinu 10 dana pre izbora za Evropski parlament, optuživši je za "eksploataciju mrtve palestinske dece u političke svrhe".

Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula proceduru za priznanje Države Palestine i najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Golob je tada kazao da je priznanje samo prvi korak u potrazi za dugoročnim rešenjem izraelsko-palestinskog sukoba i da je Slovenija, kao odgovorna članica Saveta bezbednosti UN, dužna da učini sve da uspostavi trajni mir na Bliskom istoku.

Palestinu su ove nedelje priznale Španija, Irska i Norveška, čime su se pridružile grupi od 140 zemalja koje su to ranije učinile. Ako Državni zbor potvrdi odluku vlade, Slovenija će postati deseta od 27 članica EU koje su priznale Palestinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve