Svet
08.11.2021. 12:05
Tanjug

Nove mere protiv korone

Šta podrazumeva "2G" pravilo koje je uvela Austrija?

Austrija
Izvor: Shutterstock

U Austriji je stupila na snagu nova uredba o epidemiološkim merama, koja je uvela takozvano "2G" pravilo prema kojem nevakcinisani više nemaju pristup ugostiteljskim turističkim, ali i objektima zabave, kulturnim ustanovama i slično.

Zbog dramatične epidemiološke situacije samo vakcinisani, ili lica koja su preležala koronu u poslednjih šest meseci mogu ući u restorane, kafiće, noćne klubove, bioskope, pozorišta, ali i kod frizera, u salone lepote...

Jedini izuzeci su lica koja iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisana, kao i deca do 12 godine.

Uredba detaljno navodi da "2G", to jest posedovanje sertifikata o potpunoj vakcinaciji ili potvrda o preležanom virusu ne starija od 180 dana, važi za korišćene svih usluga pružaoca usluga za koje je potreban telesni kontakt, za gastronomiju, noćnu gastronomiju, hotele.

U kulturi "2G" se primenjuje u pozorištima, bioskopima, operama, ali ne i u muzejima.

Takođe "2G" važi i u sportskim objektima, a tako na stadionima, sportskim dvoranama, te i objektima zabave.

Za kršenje "2G" pravila vlasniku objekta, ali i gostu preti novčana kazna - za gosta bez "2G" potvrde kazna do 500, a za vlasnika objekta kazna do 3.600 evra.

Za posete bolnicama, ali i staračkim i domovima za negu, primenjuje se "2G" uz dodatnu obavezu nošenja maske višeg nivoa zaštite FFP2.

Zimski turizam, kako je navedeno, biće u potpunosti pod pravilom "2G".

Na radnom mestu ostaje na snazi "3G" pravilo, a to znači da će oni, koji nisu vakcinisani ili koji su preležali koronavirus, moći na posao uz negativan test.

Postoji i prelazni rok do 14. novembra, do kada nevakcinisani na posao mogu doći bez testa samo ako tokom rada budu nosili FFP2 masku.

Kada je reč o zaposlenima u noćnoj gastronomiji ili na manifestaciji sa više od 250 učesnika, koji nisu vakcinisani ili izlečeni, oni moraju imati važeći negativni PCR test, a pored toga moraće da nose FFP2 maske.

Nova uredba predviđa i ponovno vraćanje obaveznog nošenja FFP2 maske u svim prodavnicama.

FFP2 maska se mora nositi i u muzejima i bibliotekama, to jest svuda tamo gde se ne primenjuje "2G" pravilo.

Takođe nova uredba smanjila je rok važenja takozvanog "Zelenog pasoša" potpuno vakcinisanih na devet meseci od druge doze.

Za lica koja su se vakcinisala vakcinom "Džonson&Džonson", za koju se do skoro smatralo da je potrebna samo jedna doza, sertifikat, ako se ne primi druga doza neke vakcine, gubi važenje od 3. januara 2022. godine.

Nova uredba ukinula je prihvatanje antigenskih testova.

Kada je reč o manifestacijama za skupove sa više od 25 učesnika primenjuje se "2G" pravilo.

Za skupove sa više od 50 učesnika neophodno je podneti prijavu nedelju dana pred održavanje i određivanje kovid redara, kao i izrada koncepta prevencije.

Za skupove sa više od 250 učesnika neophodno je odobrenje opštinskih vlasti.

Što se dece tiče rezultati testiranja u školi, to jest njihov "Nindža pasoš" sa dokazom o negativnom testiranju tri puta nedeljno biće prihvaćen za pristup restoranima, bioskopima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svaki peti Austrijanac ne veruje u povratak normalnosti
Austrija koronavirus

(Ne)očekivano

15.10.2021. 10:56

Svaki peti Austrijanac ne veruje u povratak normalnosti

Pandemija koronavirusa promenila je živote Austrijanaca, pre svega mladih, koji vide umanjene šanse u budućnosti zbog ograničenja slobode kretanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve