STIGLO I IZVINJENJE OSNIVAČA FEJSBUKA ZAKERBERGA: Hoće da svedoči pred Kongresom o krađi ličnih podataka

STIGLO I IZVINJENJE OSNIVAČA FEJSBUKA ZAKERBERGA: Hoće da svedoči pred Kongresom o krađi ličnih podataka

Foto: Twitter screenshot


Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg javno se izvinio zbog skandala oko krađe ličnih podataka korisnika u političke svrhe i izjavio za američki CNN da će rado svedočiti pred Kongresom.

“Ovo je veliko kršenje poverenja i meni je žao što se ovo dogodilo. Mi imamo odgovornost da zaštitimo podatke ljudi, a ako to ne možemo, ne zaslužujemo da vam budemo na usluzi”, istakao je Zakerberg, a u sredu je preko svog Fejsbuk profila  predstavio seriju koraka koje će ta kompanija preduzeti da u budućnosti bolje zaštiti privatnost svojih korisnika.

Vlasti SAD i evropskih zemalja danima su bile istrajne u svojim zahtevima da Zakerberg lično svedoči o slučaju kome je londonska firma “Kembridž Analitika” navodno ukrala podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka da napravi kompjuterske programe koji mogu da predvide i utiču na izbornu volju građana.

Iz Fejsbuka tvrde da je podatke, u akademske svrhe, prikupljao profesor sa Univerziteta u Kembridžu Aleksandar Kogan i da je to bilo u skladu sa propisima. Međutim, problem je nastao kada je on podatke predao firmama kao što je “Kembridž Analitika”, što je protivno pravilima Fejsbuka. Kogan je, međutim, izjavio da njega koriste kao “žrtvenog jarca”.

Kompanija Fejsbuk je zbog ovog skandala izgubila oko 50 milijardi dolara vrednosti akcija za samo par dana, a u toku je i kampanja brisanja naloga miliona nezadovoljnih korisnika.

NE PROPUSTITE:

FEJSBUK PUCA PO SVIM ŠAVOVIMA: Da li će Zakerberg doživeti finansijski slom i propast zbog krađe ličnih podataka u političke svrhe?!

SAD I VELIKA BRITANIJA POZIVAJU ZAKERBERGA DA SVEDOČI: Osnivač Fejsbuka ćuti, ljudi masovno brišu naloge

BRITANCI TRAŽE ODGOVORE OD OSNIVAČA FEJSBUKA: “Vreme je da Zakerberg prestane da se skriva iza stranice”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar