Svet
01.03.2022. 12:49
Beta

NATO nije deo ovog sukoba

Stoltenberg: NATO nema nameru da šalje vojnike da se bore u Ukrajini

Jens Stoltenberg
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u vojnoj bazi u Lasku u Poljskoj da NATO podržava Ukrajinu, šalje joj protivtenkovsko i protivavionsko oružje, humanitarnu i novčanu pomoć, ali da ne namerava da šalje u tu zemlju vojsku, jer NATO nje deo tog sukoba sa Rusijom.

"NATO nije deo ovog sukoba zato ne nameravamo da šaljemo nikakvu vojsku na Ukrajinu, ni avione u ukrajinski vazdušni prostor", kazao je Stoltenberg posle obilaska baze i razgovora sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.
 

Prvi čovek NATO je medjutim upozorio da sve obaveze iz člana 5. sporazuma NATO, o tome da je napad na jednu članicu napad na sve saveznike, ostaju na snazi.

"Branićemo svaki centimetar NATO", rekao je Stoltenberg.

Od Rusije je zatražio da okonča taj kako je kazao neopravdano izazvani rat, povuče svoju vojsku iz Ukrajine i vrati se diplomatiji.
 

"NATO ne traži sukob sa Rusijom, Rusija mora odmah da okonča taj rat, povuče sve svoje snage iz Ukrajine i sa dobrom voljom da krene diplomatskim putem. Svet stoji z Ukrajinu, pomagaće joj. Pomaže joj NATO. Pomažemo vojnom podrškom, šaljemo protivtenkovsko i protivavionsko oružje. Šaljemo humanitarnu i finansijsku pomoć. Ne nameravamo da šaljemo vojsku na Ukrajinu", kazao je Stoltenberg.
 

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da su se on i Stoltenberg složili da ceo NATO mora da ostane jedinstven i da zajedno stoji uz Ukrajinu.

"Ne možemo da pristajemo na to da se oružjem napada država u Evropi i da se granice menjaju silom", kazao je Duda.

Poljski predsednik povodom vesti iz Ukrajine da bi ako bude potrebno ukrajinski borbeni avioni mogli da se sklone od ruskih dejstava i koriste poljske aerodrome, te da sa njih poleću u sukobe sa ruskom vojskom naglasio je da poljski avioni sigurno neće leteti u Ukrajinu a generalni sekretar NATO Stoltenberg ponovio je da saveznici neće slati vojnike u Ukrajinu.

Kancelarija poljskog premijera Mateuša Moravjeckog odbila je da potvrdi i da uopšte komentariše te vesti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg poslao pismo Lavrovu
Stoltenberg

Povodom dijaloga

19.02.2022. 11:01

Stoltenberg poslao pismo Lavrovu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je poslao pismo ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da se uključi u dijalog u okviru Saveta NATO-Rusija kako bi se sprečio sukob u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve