Stoltenberg: Nadam se da će Severna Makedonija postati deo NATO u decembru

Stoltenberg: Nadam se da će Severna Makedonija postati deo NATO u decembru

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla da postane punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu, prenosi portal a1on.

“Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra kada će se u Londonu sastati lideri zemalja-članica Alijanse”, istakao je Stoltenberg.

On je naglasio da Severna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rešavanja spora oko imena.

Povezane vesti- IZGLASANO: Rusija se vraća u Savet Evrope

Učlanjenje Severne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspešno funkcioniše.

“Proširenje NATO-a velika je uspešna priča koja je pomogla u širenju prospreriteta, stabilnosti i demokratije u Evropi”, istakao je generalni sekretar NATO-a.

Na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja-članica NATO-a biće budžetska pitanja i dostizanje dva odsto od BDP-a za odbrambene svrhe koje zemlje-članice moraju da dostignu do 2024. godine.

Povezane vesti – ANKETE UOČI PREVREMENIH IZBORA: Premijer Cipras odlazi u opoziciju

Ministri će razgovarati i o sporu s Rusijom oko nuklearnog oružja.

Na sastanku će učestvovati i ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar