Svet
16.02.2022. 23:05
Tanjug

Rusija - Ukrajina

Stolteneberg Rusiji: "Nije kasno da odustanete"

Ukrajina
Izvor: Shutterstock

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, kaže da su ministri odbrana zemalja članica Alijanse na današnjem sastanku u Briselu razmatrali "najozbiljniju bezbednosnu krizu" u Evropi u poslednjim decenijama praćenu "najvećom koncentracijom ruskih vojnih snaga u Evropi" od kraja Hladnog rata.

"Saveznici su pozdravili sve diplomatske napore, a ima sigala i iz Moskve da žele da nastave putem diplomatije. Istovremeno, do ovog trenutka, nismo videli znake deeskalacije na terenu. Nema povlačenja trupa niti naoružanja. Umesto toga vidimo masivne ruske vojne snage spremne za napad, visoko osposobljenje, od Krima do Belorusije", izjavio je Stoltenberg.

"Ne plašimo se"

"Tu smo da ostanemo"

Ukrajina

"Tu smo da ostanemo"

16.02.2022. 14:03

"Ne plašimo se"

On je dodao i da NATO može da dokaže da Rusija nije povukla trupe sa ukrajinskih granica pomoću satelitskih snimaka.

"Obaveštajne podatke kojima raspolažemo potvrđuju i satelitski snimci koji su načinjeni pomoću komercijalnih satelita", rekao je on novinarima.

Nakon prvog dela sastanka ministara obrane zemalja članica NATO, Jens Stoltenberg je ponovio da su članice Alijanse od početka jasno stavile do znanja Rusiji da će svaka dalja agresija na Ukrajinu imati veliku cenu.

On dodaje da je NATO sve vreme spreman na dijalog i poručuje da nije kasno da Rusija odstupi od ivice konflikta i izabere put mira.

Stoltenberg navodi da je NATO poslao konkretne pisane predloge Rusiji o transparentnosti, kontroli rizika i naoružanja, ali da danas nije dobio odgovor.

Stoltenberg je nakon debate o ukrajinskoj krizi rekao i da Alijansa neće odstupati od svojih ključnih principa kao što su pravo svake nacije da izabere svoj put i spremnosti da zaštiti i odbrani sve članice.

On je najavio jačanje odbrambenih sposobnosti NATO i poručio da Alijansa "nije pretnja Rusiji".

"Ministri su se dogovorili da razvijaju opcije za dalje jačanje sposobnosti NATO u odvraćanju i odbrani, uključujući moguće uspostavljanje novih borbenih jedinica u Centralnoj, Istočnoj i Severoistočnoj Evropi, koje bi bile pod rukovodstavom Francuske u Rumuniji. U pitanju su odbrambeni koraci. NATO nije pretanja Rusiji", nagalasio je Stoltenberg u Briselu.

Generalni sekretar NATO ocenjuje da se "ne zna šta će se dogoditi u Ukrajini", ali da je "jasno da se suočavaomo sa krizom u evropskoj bezbednosti".

"Moskva je jasno stavila do znanja da je spremna da pod znak pitanja stavi fundamentalne principe na kojima je zasnovana naša bezbednost u poslednjim decenijama. Ona to čini koristeći snagu. Žao mi je sto moram da kažem, ali to je nova normalnost u Evropi", zaključio je Stoltenberg.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajinu ne(i)ma ko da brani
Ukrajina 14.2.2022.

Ljudska cena invazije

15.02.2022. 07:05

Ukrajinu ne(i)ma ko da brani

Rezultat strme demografske nizbrdice je i sumorna brojka da je u Ukrajini danas više starijih od 65 godina nego što je onih između 20 i 65. Pol Goldman iz ovoga zaključuje da je teško zamisliti neki ustanak protiv eventualne ruske okupacije jer Ukrajinu praktično nema ko da brani. "Ne ide se na barikade u pelenama za odrasle“, konstatuje američki ekonomista.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
03.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve