Život
27.11.2021. 10:13
Tanjug

"Zabrinjavajući"

SZO dala ime novom soju koronavirusa - Omikron

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je novom soju koronavirusa koji je klasifikovala kao "zabrinjavajući", dala ime "Omikron" prema slovu grčkog alfabeta.

Novi soj B.1.1.529 izaziva zabrinutost i može da se širi brže od drugih varijanti, a preliminarna istraživanja pokazuju kako soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi, kaže se u saopštenju SZO.

"Ova varijanta nosi veliki broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće", navodi SZO povodom novog soja koji je peti koji je dobio oznaku.

PCR testovi koji su trenutno u upotrebi uspešno otkrivaju ovaj novi soj korona virusa, dodaje se, prenosi Rojters.

Države članice Evropske unije dogovorile su se da privremeno suspenduju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa, objavilo je ranije danas slovenačko predsedništvo Saveta EU.

Belgija je prva evropska zemlja u kojoj je otkriven prvi slučaj nove varijante koronavirusa, koja je prvi put zabeležena u Južnoafričkoj Republici.

Ta varijanta je otkrivena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra, a osoba je prve simptome razvila 22. novembra.

Velika Britanija upozorila da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcina mogla biti manje efikasna.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nazalna vakcina nema neželjene efekte
nazalna vakcina

Istraživanje pokazalo

25.11.2021. 16:05

Nazalna vakcina nema neželjene efekte

Nakon upotrebe nazalne vakcine nisu registrovani neželjeni efekti, rekao je za TAS Aleksandar Gintsburg, direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koja proizvodi ovu vakcinu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve