Život
26.11.2021. 11:25
Tanjug

Najgora varijanta do sad

Da li je novi soj najopasniji i otporan na vakcinu?

Korona, London
Izvor: Shutterstock

Britanija je saopštila da naučnici smatraju da je novoidentifikovana varijanta korona virusa, koja se širi u Južnoj Africi, najznačajnija varijanta otkrivena do sada i da je zato potrebno da se utvrdi da li je otporna na vakcinu.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost je saopštila da varijanta, nazvana B.1.1.529, ima šiljasti protein koji se dramatično razlikuje od onog u originalnom korona virusu na kome su zasnovane vakcine protiv kovida-19, prenosi agencija Rojters.

Vodeći naučnici su opisali B.1.1.529 kao najgoru varijantu koju su videli od početka pandemije, jer ima 32 mutacije u šiljastom proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi odgovor imunog sistema na kovid.

To je otprilike duplo veći broj od broja koji se povezuje sa delta sojem.

Mutacije u šiljastom proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali i otežati imunološkim ćelijama da napadnu patogen.

Rane analize dijagnostičkih laboratorija sugerišu da se varijanta brzo raširila u Gautengu, provinciji Južnoafričke Republike, i da je možda već prisutna u ostalih osam provincija te zemlje.

Južnoafrička Republika je potvrdila oko 100 slučajeva B.1.1.529, ali ta varijanta je takođe pronađena u Bocvani i Hong Kongu, pri čemu je u poslednjem slučaju reč o putniku koji je doputovao iz Južnoafričke Republike.

Britanski ministar za saobraćaj Grant Šaps, koji je stao u odbranu odluke Londona da zabrani letove iz Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Zimbabvea, Lesota i Esvatinija, poručio je da je preduzimanje ranih akcija od ključnog značaja.

"Kao što su naučnici opisali, ovo je najznačajnija varijanta sa kojom su se do sada susreli u svom istraživanju", rekao je Šaps za “Skaj njuz”.

Zvaničnici su savetovali vladu o potrebi da reaguje brzo i preventivno u slučaju da se potvrdi zabrinutost oko ove varijante, iako bi mogle da prođu nedelje da se prikupe sve potrebne informacije o njenim karakteristikama.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost navodi da u Britaniji nije otkriven nijedan slučaj te varijante.

I ministar zdravlja Velike Britanije Sadžid Džavid poručio je da bi vakcine protiv kovida 19 mogle biti manje efikasne protiv novoidentifikovane varijante korona virusa.

"Ono što znamo je da ovde postoji značajan broj mutacija, možda duplo veći broj mutacija koje smo videli u varijanti Delta", rekao je Džavid novinarima, prenosi Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lavovi u zoo-vrtu imaju nov soj korone
lav

Zagreb

24.11.2021. 18:44

Lavovi u zoo-vrtu imaju nov soj korone

Leo i Ajana, lavovi iz Zoološkog vrta u Zagrebu zaraženi su novim korona virusom, a zarazu im je preneo zaposleni koji je zadužen za briguo o njima.
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve