Svet
03.03.2022. 07:10
Lena Munitlak

Dinastija Vindzor

Tipično britanski kraljevski skandal

Princ Čarls i Kamila 2.3.2022.
Izvor: EPA / NEIL HALL

Kraljica ima koronu, unuka koji se udaljio od porodice, sina koji se družio sa poznatim pedofilom, a ima i pokojnu bivšu snaju za čiju smrt uporno pokušavaju da je okrive.

Osim toga, na tron je stigla samo zato što je njen stric morao da preda vlast bratu jer se oženio raspuštenicom i družio se sa nacistima. Čini se da britanska kraljevska porodica svaki čas postaje centar kontroverznih događaja, iz kojih se vešto izvlači guranjem problema pod tepih i izvinjenjima koja malo kome šta znače.

Čak i prezime vladajuće porodice je rezultat kontroverze. Naime, kada je početkom dvadesetog veka postalo jasno da Nemačka ima ratoborne tendencije, do tada bliska veza nemačkog i britanskog trona, koja je potekla od porodičnih veza ove dve kraljevske kuće, počela je da se hladi.

Tokom Prvog svetskog rata, dok su Nemci zavodili teror u Londonu 1917, postalo je jasno da se svaka veza sa Nemačkom mora prekinuti, a kralj Edvard VII doneo je odluku da porodica ime promeni u Vindzor, umesto prethodnog Saks-Koburg i Gota, koje je direktno impliciralo bliske porodične veze sa Nemačkom.

Njegov naslednik Edvard VIII bio je na tronu manje od godinu dana kada se svoje dužnosti odrekao zbog jedne žene. Njegova velika ljubav, Volis Simpson, Amerikanka koja je bila udata već dva puta, nije bila poželjan izbor saputnice za jednog monarha, pa je Edvard bio primoran da bira između nje i trona. Nakon što se odrekao kraljevske titule 1936, na vlast je došao njegov mlađi brat Džordž VI, otac kraljice Elizabete II.

Edvard i njegova nova supruga postali su vojvoda i vojvotkinja od Vindzora, a već naredne godine pošli su u turneju kontinentalnom Evropom. Uprkos strateškom udaljavanju Britanije i Nemačke tokom Velikog rata, Edvard je održavao dobre odnose sa svojim rođacima u Nemačkoj. Smatrao je da se ove dve zemlje moraju ponovo približiti i prevazići prethodni sukob.

Tako je svoju izabranicu odlučio da povede na turneju Nemačkom, tek nekoliko meseci nakon njihovog venčanja. Nakon posete Nemačkoj, gde su imali priliku da se druže sa Geringom, Gebelsom i Hitlerom lično, Edvard i Volis stavljeni su pod strogu prismotru kako britanskih tako i američkih obaveštajnih službi. Optuženi su i za planiranje zavere protiv kralja Džordža VI u saradnji sa nacistima kako bi preuzeli vlast u Britaniji i stupili u savez sa Nemačkom.

Turbulentne godine Drugog svetskog rata par je proveo u izgnanstvu jer ih je njihova prethodna naklonost ka Nemačkoj učinila najnepoželjnijim figurama u Britaniji.

Edvard je u svojim memoarima Hitlera opisivao kao dramatičnog i neuračunljivog, ali je u privatnim razgovorima o njemu govorio pozitivno, a krivicu za izbijanje rata svaljivao na Britaniju, Ameriku, pa čak i na Jevreje, koji su bili primarna meta Hitlerove mržnje.

Nakon što se rat završio, a Britanija počela da se oporavlja, kralj Džordž VI je već bio bolestan, a kad je preminuo u februaru 1952. godine na tronu ga je nasledila starija ćerka Elizabeta. Ona vlada već sedamdeset godina, tokom kojih je prošla kroz pozamašan broj skandala i kontroverzi.

Njena sestra, princeza Margaret, izazvala je skandal vezom sa oženjenim čovekom, Piterom Taunsendom. Osim što je bio oženjen, ovaj oficir kraljevske avio-flote bio je i 16 godina stariji od Margaret. Kada se razveo od svoje prve supruge i zaprosio mladu princezu, Engleska crkva je stala između njih.

Ovo, međutim, nije bio kraj skandala mlađe sestre kraljice Elizabete II. Margaret se udala za fotografa Antonija Armstronga Džonsa, a njihovo venčanje bilo je prvo koje se prenosilo uživo na televiziji. Njihov brak je od početka delovao sumnjivo, a završio se prvim kraljevskim razvodom još od doba Henrija VIII.

Možda javnosti najpoznatiji skandal britanske kraljevske porodice je brak Čarlsa i Dajane i njena prevremena tragična smrt u Parizu 1997. godine. Dajana je bila princeza običnih ljudi, javnost ju je obožavala, iako su znali da nije omiljena u krugu kraljevske porodice. Kršila je protokole, trudila se da bude što bolja majka svojim sinovima i postala ikona jednog vremena.

Početak njihove veze bio je nestabilan, što nikako nije čudno jer je Čarls bio zaljubljen u drugu ženu, svoju sadašnju suprugu Kamilu. Brak između Čarlsa i Dajane bio je strateški osmišljen, a mediji su uživali u neprestanoj disekciji njihovog odnosa.

Dajanina sudbina zapečaćena je intervjuom koji je dala 1995. u kome je otvoreno govorila o tome kako je kraljevska porodica nikada nije prihvatila i kako je sve vreme znala za Čarlsovu i Kamilinu tajnu vezu. "U braku je bilo nas troje, tako da je nastala gužva“ rekla je Dajana tom prilikom. Kraljici Elizabeti nije trebalo dugo da ubedi sina da se razvede, što je i učinio naredne godine.

Dajana je nastradala u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. U Parizu. Ona i njen partner Dodi Fajed pokušavali su da pobegnu od paparaca kada je vozač automobila izgubio kontrolu nad vozilom. Vozač i Dodi poginuli su na licu mesta, dok je Dajana preminula u bolnici nekoliko sati kasnije. Smrt omiljene princeze britanska javnost je teško podnela, a ubrzo nakon tragedije počele su da kruže glasine da je bivša supruga prestolonaslednika Čarlsa likvidirana, kako bi se održao ugled kraljevske porodice.

Princeza Dajana 2.3.2022.
Izvor: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Čarls se manje od deset godina nakon smrti bivše supruge oženio dugogodišnjom ljubavnicom Kamilom Parker Bouls, sa kojom je u braku već 17 godina.

Najskoriji šok koji je britanska javnost doživela jeste šok kada je Elizabeta II u obraćanju povodom 70 godina vladavine objavila da će, nakon njene smrti i dolaska Čarlsa na tron, Kamila dobiti titulu kraljice supruge.

Čarlsovi i Dajanini sinovi nisu bili pošteđeni oštrih osuda javnosti dok su odrastali. Mlađi sin, princ Hari, u medijima je bio poznat kao "loš momak“ koji je od majke nasledio ljubav prema kršenju kraljičinih strogih pravila, a svojom odlukom da se oženi američkom glumicom Megan Markl pokrenuo je lančanu reakciju koja je digla javnost na noge.

Megan je prolazila kroz medijski pakao, sličan onom koji je prošla Dajana devedesetih godina. Od optužbi da se udaje samo zbog novca, do lažnih izjava njenog oca i njegove porodice, bilo je očigledno da se Megan ne uklapa u milje savršeno koreografisane kraljevske porodice. Hari i Megan su se odrekli svojih zvaničnih dužnosti u januaru 2020. godine i preselili se u Ameriku sa sinom.

Osim što je već imala jedan brak iza sebe, Megan Markl je delimično afroameričkog porekla. Ipak, dvadeset i prvi vek je, ko bi se normalan na to žalio? Poznato je da su kraljica i njen pokojni muž starog kova, ali kada se u intervjuu sa Oprom, Megan požalila na spekulacije o boji kože njenog i Harijevog deteta od strane "starijih članova porodice“, optužbe za rasizam su preplavile društvene mreže.

Mnogima ove optužbe nisu bile nimalo iznenađujuće, s obzirom na čistokrvnost kraljevske porodice i njihove relativno konzervativne poglede, ali je ipak bilo iznenađujuće da je takav stav izgovoren naglas.

Iako je Čarls kao prestolonaslednik dugo bio u fokusu medija i skandala kraljevske porodice, princ Endru, vojvoda od Jorka, našao se u velikom problemu nakon što je otkriveno da je, 2001. godine silovao Virdžiniju Đufri, tada tinejdžerku. Takođe, družio se sa pokojnim finansijerom i optuženim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom.

Princ Endru je dodatno ukaljao svoj ugled kada je u intervjuu, koji je dao povodom optužbi, rekao da nije moguće da je on silovao devojku i objasnio zašto. Naime, Virdžinija je izjavila da se princ, prilikom njihovih susreta, obilno znojio.

Branio se time da je "tokom rata doživeo adrenalinski šok, zbog čega se godinama nakon toga nije znojio“. Ipak, ova odbrana naišla je na ismevanje javnosti i njegovo dalje ukopavanje u rupu u koju je upao.

Endru je nakon skandala izgubio sve vojne titule, kao i pravo da bude oslovljavan sa "Vaše visočanstvo“, ali se njegove borbe na sudu nastavljaju, a čini se da će morati da zavuče ruke duboko u džepove kako bi izbegao zatvor i gurnuo svoje probleme pod tepih. U slučaju silovanja tada maloletne Virdžinije Džufri Endru se obavezao da plati odštetu od 12 miliona funti, od čega će 2 miliona funti platiti kraljica.

Kraljica je ove godine proslavila sedamdeset godina na tronu, prvi jubilej koji je dočekala bez muža Filipa kraj sebe. U jeku skorašnjih dešavanja popularnost kraljevske porodice sve više opada. Uprkos stalnim pokušajima porodice da se rebrendira i krene ukorak sa modernim vremenima, svaki novi skandal im se baca pod noge i sapliće ih.

Mnogi smatraju da je princ Endru napravio najveći PR skandal od Dajaninog intervjua 1995, kada je otkrila mračnu stranu života na dvoru. Britanska javnost više nije ravnodušna prema novcu koji iz njihovih džepova ide u kraljevsku kasu jer smatraju da kraljica dobija sasvim dovoljno novca od investicija i drugih izvora koje lično kontroliše.

Čini se da su kao jedina nada dinastije Vindzor za bolje sutra ostali princ Vilijam i Kejt Midlton. Ipak, pre njih će vladati Čarls i Kamila, čija popularnost u javnosti nije na zavidnom nivou. Kraljica je već u poodmaklim godinama, a s obzirom na tretman koji dobija, čini se da će se uskoro vratiti sa kovid bolovanja. Ostaje joj da se nada da je naslednici više neće sramotiti i da će poverenje naroda ipak ostati na njenoj strani.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?
Kraljica Elizabeta, 3. 9. 2021.

Plan britanske vlade

03.09.2021. 20:10

Šta kada umre kraljica Elizabeta II?

Plan britanske vlade o tome šta će se događati u danima nakon smrti kraljice Elizabete II, poznat kao operacija "Londonski most", najzad je postao dostupan javnosti, nakon što je dugo bio obavijen velom tajnosti.
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve