TRAMPU “VEZUJU” RUKE: Predstavnički dom ograničio akcije predsednika ka Iranu

TRAMPU “VEZUJU” RUKE: Predstavnički dom ograničio akcije predsednika ka Iranu

AP Photo/Andrew Harnik


Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju koja ima za cilj da ograniči ovlašćenja predsednika SAD Donalda Trampa da pokrene vojne akcije protiv Irana. Za konačno usvajanje potrebna je i odluka Senata.

Rezolucija je usvojena nekoliko dana pošto je Tramp naredio ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kasima Sulejmanija.

Povezane vesti – Da li je moguć sukob Irana i Amerike?

Sa 224 glasa za i 194 protiv, uglavnom u skladu sa strankama, juče je potvrđena duboka podela u Kongresu između demokrata, koji su optužili Trampa da se ponašao nepromišljeno i glasali za rezoluciju, i Trampovih kolega republikanaca, koji snažno podržavaju predsednika, javlja Rojters.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prethodno je najavila da će se glasanje održati jer su pojedini članovi Kongresa zabrinuti zbog toga što Trampova administracija nije razmatrala strategiju i odluke tokom brifinga s poslanicima, preneo je sinoć Rojters.

Povezane vesti – Šta se dešavala u Beloj kući uoči napada Irana

Pelosijeva je to rekla nakon što je Iran ispalio rakete na vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, a nakon ubistva komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija u vazdušnom napadu SAD u Iraku.

Nensi Pelosi je u saopštenju navela da je ubistvo Sulejmanija, koje je izvela Trampova administracija, ugrozilo američke vojnike, diplomate i druge, “rizikujući ozbiljnu eskalaciju tenzija u odnosima sa Iranom”, navodi Si-En-Bi-Si.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar