Svet
21.01.2023. 13:01
Beta-AP

Pal Jonson

Turska otkazala planiranu posetu švedskog ministra

turska, švedska
Izvor: Shutterstock

Turska je otkazala planiranu posetu švedskog ministra odbrane kao odgovor na dozvolu da se u toj zemlji održi antiturski protest.

Turska, kao zemlja članica NATO odugovlači odobrenje švedskog zahteva za ulazak u taj vojni savez dok vlasti ne suzbije grupe koje Ankara smatra bezbednosnim pretnjama, a otkazivanje posete je najnoviji potez negodovanja zbog, kako je shvaćeno, švedskog nedelovanja.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da se neće održati planirana poseta njegovog švedskog kolege Pala Jonsona 27. januara. Rekao je da ta poseta nema više "nikakvog značaja ni svrhe" jer Švedska nastavlja da dozvoljava "odvratne" demonstracije protiv Turske.

Švedska se sprema za nekoliko demonstracija ovog vikenda. Ekstremnodesničarski aktivista iz Danske dobio je dozvolu policije da organizuje protest ispred turske ambasade u Stokholmu gde namerava da spali Koran, svetu knjigu Islama. Istovremeno i proturske i prokurdske grupe planiraju demonstracije u glavnom gradu Švedske.

Turska je u petak pozvala švedskog ambasadora da osudi proteste. Navedeno mu je da će protesti prokurdskih grupa povezanih sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), predstavljati kršenje zajedničkog memoranduma Turske, Švedske i Finske, kojim je sprečen turski veto na prijem te dve nordijske zemlje u NATO u junu. 

Turska, SAD i EU smatraju PKK terorističkom grupom, a u memorandumu su Švedska i Finska istakle da to podržavaju.

Ranije ovog mesece lutka u liku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okačena je o uličnu svetiljku u Stokholmu  tokom kurdskog protesta. 

Turska je osudila odluku švedskog tužioca da ne pokrene istragu a švedski premijer Ulf Kristerson je nazvao protest činom "sabotaže" protiv švedskog nastojanja da uđe u NATO.

Turska je pozvala švedskog ambasadora ranije ove nedelje i otkazala posetu predsednika parlamenta čime je reagovala na taj incident. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Erdogan: "Cilj Turske politička i ekonomska moć na najvišem nivou"
1

Turska

31.12.2022. 17:05

Erdogan: "Cilj Turske politička i ekonomska moć na najvišem nivou"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u novogodišnjoj poruci da je Turska postala "centar međunarodnih nabavnih i trgovinskih kanala" tokom energetske krize i izrazio nadu u "mnogo veći iskorak" 2023, kada se proslavlja 100. godišnjica osnivanja Turske Republike.
Close
Vremenska prognoza
fog
17°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve