Svet
04.03.2023. 10:07
Beta

Jerusalim

Ulje za krunisanje kralja Čarlsa osvešteno u crkvi Hristovog groba

1
Izvor: BETA/ Pool AFP / Isabel Infantes

Ulje koje će biti korišćeno tokom krunisanja britanskog kralja Čarlsa je osvešteno u Jerusalimu na ceremoniji u crkvi Hristovog groba.

Patrijarh Teofil Treći i anglikanski nadbiskup u Jerusalimu Hosam Naum su osveštali ulje od maslina iz dva maslinjaka na Brdu maslina, u manastiru Marije Magdalene i manastiru Vaznesenja, javlja britanski Gardijan.

Masline su presovane nedaleko od Vitlejema i namirisane su susamom, ružom, jasminom,nerolijem, benzoinom, cimetom, sivim ćilibarom i cvetom narandže.

Kralj će biti krunisan na ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji 6. maja.

Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi je izjavio da je "počastvovan i zahvalan Njegovom blaženstvu patrijarhu Teofilu Trećem i nadbiskupu Hosamu Naumu što su osvetili ulje koje će biti korišćeno za krunisanje Njegovog veličanstva kralja".

Velbi je posebnu zahvalnost izrazio patrijarhu Teofilu Trećem za sveto ulje koje odražava kraljevu ličnu porodičnu vezu sa Svetom zemljom i podsetio da su od drevnih kraljeva do današnjeg dana monarsi krunisani uljem sa, kako je rekao, "tog svetog mesta".

Sveto ulje za krunisanje kralja Čarsla (74) je poput onog korišćenog za krunisanje kraljice Elizabete Druge 2. juna 1953. godine, a formula je stara stotinama godina.

Čarlsova baka, princeza Alisa od Batenberga, je sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi Svete Marije Magdalene na Brdu maslina. Kralj je bio na njenom grobu tokom posete Izraelu 2020, podsećaju izraelski mediji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad kralj Čarls zaigra brejkdens (VIDEO)
1

Serija "Kruna"

18.11.2022. 14:05

Kad kralj Čarls zaigra brejkdens (VIDEO)

Serija "Kruna" je veoma popularna širom sveta, a često se raspravlja o tome da li neke scene zaista odgovaraju istini ili su scenaristi malo pustili mašti na volju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve