Vesti
12.10.2021. 15:27
Tanjug

Stevan Blagojević

"Na respiratorima nema revakcinisanih"

koronavirus
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Na respirtorima u bolnicama nema revakcinisanih, a najviše hospitalizovanih koji su vakcinisani primilo je Sinofarm vakcinu, rekao je u Uranku K1 televizije dr Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju. On je objasnio da se prema podacima u bolnicama na 100 pacijenata nalaze od tri do maksimalno deset vakcinisanih pacijenata.

"Želim da kažem da je to presek statističkih podataka na dan 29. septembar. Tog dana na bolničkom lečenju bilo je 95,04 odsto nevakcinisanih pacijenata. Na respiratorima nije bilo revakcinisanih. Od 229 vakcinisanih pacijenata u bolnicama, njih 201 su dijabetičari ili osobe sa metaboličkim sindromom. Svi oni stariji su od 65 godina. Inače, osobe starije od 65 godina se i preventivno hospitalizuju. Među vakcinisanim hospitalizovanim pacijentima bilo je i onih na dijalizi i onkoloških pacijenata", rekao je dr Blagojević.

Najviše je hospitalizovanih nakon "Sinofarm" vakcine, a nju je primilo najveći broj ljudi u našoj zemlji." "Fajzer" se pokazao najefikasnijim u tom smislu da ako oni koji su je primili dobiju koronu - imaju najmanje tešku kliničku sliku" kaže dr Stevan Blagojević.

On je istakao je istakao da je najveći problem ove bolesti to što je nepredvidiva i ne zna se ko će kako na nju reagovati.

"Dva čoveka sa istim simptomima imaju potpuno različit tok bolesti. Suština vakcine je da telo stvori antitela kako bi organizam prepoznao bolest. Virus je životinjski i organizam ga ne prepoznaje, pa u telu nastaje haos. Sva statistika govori u prilog tome da je najveća smrtnost među gojaznim osobama koje najčešće pate od dijabetesa ili metaboličkog sindroma",izjavio je direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju i dodao da je problem je i to što se ovaj virus veoma brzo širi.

" Ako ste na slavi i jedna osoba je zaražena, sve osobe koje su prisutne su u kontaktu sa virusom", zaključio je Blagojević.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve