Svet
01.11.2022. 09:27
Beta / AFP

Tokio

Veliki korak za LGBT populaciju u Japanu

japan
Izvor: Shutterstock

Gradska skupština Tokija počela je da izdaje potvrde istopolne zajednice osobama koje žive ili rade u glavnom gradu Japana, a ta mera je dugoočekivana u zemlji u kojoj homoseksulani brakovi ne postoje.

Japan je jedina zemlja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemlja sveta koja ne priznaje istopolne zajednice, a njen Ustav predviđa da "brak može biti sklopljen samo uz saglasnost oba pola".

Potvrda gradskih vlasti Tokija omogućava partnerima zajednice LGBT da se tretiraju kao bračni parovi za određene javne usluge koje se odnose na stanovanje, zdravstvo ili socijalnu zaštitu.

Moderni kvart Šibuji u Tokiju bio je prvi koji je 2015. godine ponudio takve potvrde. Više od 200 opština i lokalnih vlasti je potom počelo da izdaje takve sertifikate.

Japan je poslednjih godina, predvođen konzervativnom desničarskom strankom, napravio male korake ka prihvatanju seksualne raznolikosti.

Prema istraživanju javnog mnjenja iz 2021. godine, oko 57 odsto ispitanika se izjasnilo za homoseksualni brak, dok je 37 odsto bilo protiv.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni"
LGBT zajednica

Ljudska prava

17.05.2022. 06:05

"Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni"

Širom sveta ljudi se suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve