Život
17.05.2022. 06:05
R. E.

Ljudska prava

"Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni"

LGBT zajednica
Izvor: Shutterstock

Širom sveta ljudi se suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Iako su napravljeni važni pomaci u ostvarivanju prava LGBT+ zajednice, u čak 69 država zbog veze sa osobom istog pola možete završiti u zatvoru, a u 11 država biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije je praznik koji se obeležava 17. maja, kako bi se u javnosti podigla svest o kršenjima prava pripadnika LGBT+ zajednice.

Ovaj datum je odabran u znak sećanja na odluku Svetske zdravstvene organizacije, koja je 1990. godine uklonila homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti, a prvi put je obeležen 2005. godine.

Prvi pokušaj Parade ponosa LGBT+ osoba u Srbiji bio je 2001. godine, ali je završen tako što su učesnice i učesnike pretukli pripadnici navijačkih i desničarskih grupa.

Među nasilnicima su se našli članovi pokreta Obraz, Svetosavske omladine, navijači Crvene zvezde, Partizana i Rada, kao i jedan sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

Parade su ponovo planirane 2004. i 2009. godine ali se od održavanja odustalo. Prvi put je Parada ponosa uspešno održana tek u oktobru 2010. godine.

Među mnogobrojnim transparentima mogao se videti i onaj koji se koristi na svim sličnim paradama širom sveta: "Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni".

Inače, istopolni brakovi danas su legalni u 28 država sveta, a u Srbiji je 2010. godine urađen prvi nacrt Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 2021. godine pokrenulo proceduru za usvajanje ovog zakona, od koje se na kraju odustalo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava, Gordana Čomić tada je, za BBC na srpskom, izjavila: "Mislim da je mandat buduće Vlade nešto što je realan rok da se taj skup prava stavi u zakonski okvir. Nije pitanje da li će Zakon o istopolnim zajednicama biti donet, već kada će biti donet."

Povodom prošlogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je za RTS kazala da su "LGBT sugrađani ravnopravni građani Srbije i da ne smeju biti diskriminisani zbog svog rodnog identiteta ili seksualne orijentacije" i napomenula da se "pripadnicima LGBT populacije mora obezbediti ravnopravno i dostojanstveno ostvarivanje svih ljudskih prava, bez straha od osude i nasilja".

"Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni", zaključila je Brankica Janković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Supermen "izlazi iz ormana"
Supermen

Ljubav je ljubav

12.10.2021. 10:37

Supermen "izlazi iz ormana"

U novom stripu o popularnom superheroju CNN otkriva da je Supermen biseksualac.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve