Svet
14.08.2023. 10:05

Vojna hunta odlučna

Svrgnuti predsednik Nigera moraće na sud zbog izdaje

1
Izvor: Beta / AP / Sophie Garcia

Vojna hunta u Nigeru saopštila je da će suditi svrgnutom predsedniku Mohamedu Bazumu za "izdaju" i podrivanje nacionalne bezbednosti, samo nekoliko sati nakon što su najavili da su otvoreni za pregovore sa Zapadnoafričkim regionalnim blokom ECOVAS. 

Portparol vojnih vlasti Amadu Abdramane rekao je na državnoj televiziji da je vojska "prikupila neophodne dokaze za krivično gonjenje svrgnutog predsednika kao i njegovih domaćih i stranih saučesnika za veleizdaju i za podrivanje unutrašnje i spoljne bezbednosti Nigera". 

Bazum, koji je bio demokratski izabrani predsednik Nigera, svrgnut je sa vlasti u državnom udaru 26. jula i od tada se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji u Njameju. 

Raste međunarodni pritisak na huntu da oslobodi i vrati Bazuma na vlast. Neposredno nakon državnog udara, zapadnoafrički regionalni blok Ekovas odredio je vojsci sedam dana da ga vrati na položaj i zapretio da će upotrebiti vojnu silu, međutim, taj rok je prošao bez akcija obe strane. 

Prošle nedelje Ekovas je naredilo raspoređivanje snaga u pripravnosti, ali još uvek nije jasno kada će i da li će te trupe ući u zemlju. 

Niger je četvrta zemlja u 15-članom bloku Ekovasa u kojima je izvršen državni udar u poslednje tri godine.

Niger je važna zemlja u Sahelu, regionu južno od pustinje Sahare, s kojom zapadne države sarađuju u borbi protiv džihadističkog nasilja povezanog sa Al Kaidom i terorističkom grupom Islamska država, koja je ubila hiljade ljudi. Zbog terorističkih akcija Islamske države je više miliona ljudi izbeglo iz tog regiona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Niger ima novog premijera
1

Vojna hunta odlučila

09.08.2023. 11:43

Niger ima novog premijera

Vojna hunta u Nigeru imenovala je novog premijera i saopštila da neće pregovarati sa Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država (ECOVAS).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve