Svet
25.07.2022. 18:20
Beta-AP

Zvaničnik vojske SAD

"Vojska Kine sve agresivnija i opasnija"

vojska, kina
Izvor: Shutterstock

Načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili izjavio je tokom boravka u indo-pacifičkom regionu da kineska vojska tokom proteklih pet godina postaje sve više agresivna i opasna.

On je rekao da je broj presretanja protiv SAD i njihovih saveznika koja vrše kineski avioni i brodovi u Pacifičkoj regiji značajno porastao, kao i broj rizičnih susreta.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znažajno i primetno agresivnija u regionu", naveo je Mili.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena smatra Kinu "pretnjom koja napreduje" i primarnim dugoročnim izazovom za bezbednost SAD.

Mili će naredne nedelje učestvovati na sastanku šefova odbrane zemalja Indo-Pacifičke regije, a glavne teme biće jačanje vojske Kine i potreba za slobodnim, otvorenim i mirnim Pacifikom.

On je posle sastanka sa generalom Andikom Perkasom, komandantom vojske Indonezije, izjavio da zemlje Pacifika, poput Indonezije, žele vojno učešće SAD u dešavanjima u regionu.

Mili je dodao da Indonezija ima ključan strateški značaj na Pacifiku i da je zemlja već dugo važan partner Amerike.

Andika je rekao da je Indonezija primetila da Kina sve čvršće i "pomalo agresivno" koristi brodove, u vezi sa pomorskim teritorijalnim sporovima sa Indonezijom.

Američki vojni zvaničnici ranije su upozorili da bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan, demokratsko samoupravno ostrvo koje Peking smatra odmetnutom provincijom.

Oni su takođe naveli da Kina za taj potez želi da bude spremna do 2027. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako Kina kontroliše svoje građane
Kina

Veliki brat

19.07.2022. 18:00

Kako Kina kontroliše svoje građane

Postoji jedna veoma zanimljiva teorija zavere koja kruži internetom. Kako kažu društvene mreže, mi zapravo živimo u igrici "Sims". Sećate je se? Za onog ko ne zna, to je virtuelni svet u kome kreirate svog lika po sopstvenim željama, upravljate njim, zahvaljujući vama on stiče nove prijatelje, gradi porodicu, ide na posao koji mu odaberete, jede i spava kada vi to odlučite i ponaša se onako kako vi "naredite". Kako navodi ova teorija zavere, mi smo svi samo likovi ove igrice i nama upravljaju vanzemaljci.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve