Svet
21.05.2021. 20:05
Tanjug

MMF apeluje

Za okončanje pandemije potrebno 50 milijardi dolara

Koronavirus
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Međunarodni monetarni fond traži da se potroši dodatnih 50 milijardi dolara kako bi se obezbedilo ubrzanje kampanje vakcinsnja protiv korona virusa, ističući da na kraju taj trošak može da generiše povrat globalnoj ekonomiji od 9,0 biliona dolara.

MMF je apelovao danas da se najmanje 40 posto svetske populacije vakciniše do kraja ove godine, a najmanje 60 procenata do juna 2022, prenosi CNBC.

Do sada je samo oko 9,5 odsto svetskog stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema statistici naučnog onlajn časopisa "Naš svet u podacima" (Our World in Data), stacioniranom na Univerzitetu Oksford.

„Nijedna zemlja ne može se vratiti u normalu dok sve zemlje ne uspeju da poraze pandemiju“, navodi se u novom izveštaju MMF-a pod nazivom „Predlog za okončanje pandemije Covid-19“.

Da bi se to postiglo, Fond smatra da treba uložiti globalne napore da se izdvoji još 50 milijardi dolara za jačanje globalnog programa vakcinacije. Ova dodatna sredstva koristila bi se za to da se pokrivenosti Kovaks vakcinom poveća na 30 posto sveta, zatim za nabavku dodatnih testova i za proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina.

Što se tiče načina na koji bi se ta sredstva prikupila, MMF kaže da bi najmanje 35 milijardi dolara moglo da se obezbedi od javnih, privatnih i multilateralnih donatora, a ostatak od vlada, koje potencijalno mogu da budu podržane od multilateralnih agencija.

U izveštaju se navodi da već postoji najmanje 15 milijardi dolara na raspolaganju iz kovid-19 programa finansiranja koje su kreirale razvojne banke, poput Svetske banke i Azijske banke za razvoj.

„MMF takođe može da igra ulogu u pomaganju zemljama da podmire svoje potrebe za finansiranjem, podržavajući napore samih zemalja da stvore fiskalni prostor i potencijalno dejstvujući kao treća finansijska linija u krajnjoj nuždi", dodaje se dalje.

Ovaj međunarodni kreditor sa sedištem u Vašingtonu saopštio je u aprilu da se očekuje da će globalna ekonomija ove godine porasti za 6,0 posto, a 2022. godine za 4,4 procenta. Međutim, otkako je izbila pandemija, MMF upozorava na nejednake posledice zdravstvene krize i iz nje proistekle ekonomske krize.

„Socijalni i ekonomski troškovi pandemije nastavljaju da rastu, a čini se da se razlike u oporavku između bogatih i siromašnih zemalja pogoršavaju“, konstatuje MMF u svom predlogu.

Predlog Fonda lansiran je povodom današnjeg virtuelnog skupa lidera 20 najvećih svetskih ekonomija na kojem će razgovarati o modalitettima saradnje u borbi protiv pandemije.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Globalni porez za velike igrače rešio bi mnoge probleme
Dolari

Dobra inicijativa

20.05.2021. 10:20

Globalni porez za velike igrače rešio bi mnoge probleme

Globalni porez bi obezbedio oko 26 milijardi evra više u državnim kasama za škole, vrtiće, saobraćajnice ili za vakcine i nove bolnice. To bi bilo dovoljno za vakcinisanje svih stanovnika planete.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve